Åsikter och tankar om Italiensk mat

Tänkte berätta om en liten händelse som utspelade sig för några år sedan när jag och min pojkvän Andreas var i en utav byarna i Ligurien som heter Riomaggiore. Extremt turistigt men så mysigt och vackert så vi fick stå ut med alla turister.Vi kom sent på kvällen runt 23 och hade hyrt en litet rum och var såklart hungriga.Kvinnan som hyrde ut rummet till oss rekommenderade varmt en restaurang som låg nedanför vårt rum och var dessutom den enda öppna restaurangen i hela byn. Vi skulle även få lite rabatt om vi gick dit, (redan där varningsklocka).Vi satte oss och servitören förstod inte att jag talade Italienska för vi beställde på engelska (ibland när Andreas är med så gör jag så för att inkludera honom då han inte pratar Italienska), även fastän det var typ 5 år sedan så minns jag exakt vad jag beställde, jag tog en calamarata pasta (tjock kort pasta som tar ca 16 minuter att koka) med bottarga (torkad fiskrom) och calamari. Andreas tog en hummerravioli. Superenkla rätter och med rätt råvara är det sjukt svårt att göra fel (tror jag alltid men folk e fan grymma på att sabba allt och göra hemsk mat)Våra rätter kom in på två minuter (och var dessutom helt ENORMA portioner) och jag blev väldigt chockad eftersom att jag vet hur långt tid calamaratan tar att koka.Sa inget ännu då jag inte ville förstöra stämningen.Smakade på min pasta och den rätten gick nog upp på min topp fem vidrigaste rätter jag ätit. Det var stekränder på pastan och den smakade unket och kvalmigt typ gammal fisk. Den lata "kocken" i köket orkade inte koka ny så han tog någon gammal överbliven pasta som blev över från ett bord han serverade för flera timmar sedan. Andreas pasta var likadan och liknade typ lapskojs man fick i skolan med någon kontur av ravioli. Sjukt vidrigt.Jag ropade till mig servitören och sa att pastan verkligen inte smakade bra och att den var extremt överkokt.Han hade då mage att svara mig att dom kokar minsann all pasta vid beställning och det är omöjligt att den är överkokt.En sak som gör mig förbannad är när servisen ljuger, det är en grej när kockarna är värdelösa på att laga mat men när servisen står och ljuger mig rakt upp i ansiktet då blir jag helt tokig.Gick direkt över till Italienska och sa snabbt att jag har jäkligt bra koll på mat och att calamaratan tar minst 16 minuter att koka ibland mer beroende på mjölsort och märke.Han fick lite panik i blicken och mumlade något om att han skulle prata med köket och skenade iväg. Strax därefter kom ägaren och bad om ursäkt och bjöd på allt och vi reste oss och gick därifrån.Ok jag förväntar mig inte jätte mycket på sånna här turistorter MEN jag blir förbannad ändå därför att många turister som går dit tror säkert att Italiensk mat ska smaka sådär, sen kommer dom till riktiga italienska restauranger där pastan är al dente (tuggmotstånd) och smakar jäkligt bra av råvarorna och gnäller på att "såhär ska det inte smaka, vi har varit jätte mycket i Italien och det ska inte vara såhär".Fattar ni hur många gånger jag har hört det?Allt från -"pastan är inte färdig" till "risotton är för lös och hård".Delvis ligger det i att många av de autentiska genuina familjerestaurangerna i Italien har fått stänga pga den ekonomiska krisen och nya ägare tar över hela konceptet som för turister låter bra sedan sabbar dom allt, (kikar du in i köket ser du ofta kineser eller pakistanier, ser du en gammal italiensk dam kan du slå dig i backen på att käket är grymt).Så, om du ska äta BRA i Italien, kolla upp först på rekommendation och fråga Italienarna vart dom brukar äta. Oftast är det ett hål i väggen med plastdukar och lysrör men maten är så sjukt bra!Gå undan från turiststråken. Står det en inkastare utanför och lockar in så är det skit. Är det bilder på menyn så är det skit. Serverar dom pasta carbonara på en meny i en restaurang på Sicilien så är det garanterat skit. Tänk på att i Italien har alla regioner sin mat, dom äter inte carbonara eller amatriciana över hela Italien utan det tillhör regioner och det är just i den regionen du ska äta det!Pizza ska du äta i Napoli, Amatriciana i Rom, buffelmozzarella i Napoli. Fisk längst kusten och i Venedig.Tomaterna smakar bäst i södra Italien, brödet enligt mig är bäst i södra Italien. Osv.. måste bara poängtera att pizzan kan smaka riktigt illa runt hela Italien så det gäller att träffa rätt. Och beställ INTE pizza på lunchen för pizzabagaren jobbar aldrig lunch.En annan sak ang detta med Italiensk mat som jag stöter på väldigt ofta är att många Italienska restauranger runt om i världen serverar inte färska råvaror, så det smakar mindre. Ett exempel är Spaghetti vongole, en rätt som SMAKAR HAV och saltvatten. Jag saltar aldrig spaghetti vongole, däremot kokar jag alltid pastan i saltat vatten. Det som händer när jag kokar musslorna (vilket jag alltid gör på beställning) är att musslorna självklart öppnar sig och spottar ut havsvatten som är riktigt salt, så alltså blir hela rätten salt men med en rejäl havssmak. Jag kan inte ändra det när ni skickar tillbaka rätten in i köket och ber om en ny utan salt. Då måste DU beställa något annat eller börja odla vongole i sötvatten:)En annan råvara du bara äter i en viss region är Burrata, det görs BARA i Puglia! Punkt slut! Jag var nämligen på en utan de "bästa" italienska restaurangerna i Stockholm, nämner inga namn, som påstod att deras burrata var från, håll i er, PIEMONTE! Hahaha! Behöver jag säga mer? Sluta ljug för jag vet att det är omöjligt med en burrata från Piemonte. Det var en del av mina tankar om Italiensk mat och ännu är det sista ordet inte sagt:) Puss och kram jättebanan!