Hur man gör en riktigt bra ragú!

Man säger nog helst ragú tycker jag, om vi säger bolognese (uttalas BOLONJESE) så skjuter man sig själv i foten. Åtminstånde om man inte slaviskt vill följa deras recept (alltså det från Bologna)Så vi säger Ragú, för det kan vara vilket kött man vill.Du behöver bra kött till detta, om du har en riktigt bra kötthandlare hos dig, säg då att du vill ha en del grovmalen nötfärs, en del grovmalen fläskfärs, en del grovmalen kalvfärs.Om inte gör det inte komplicerat för dig utan köp nötfärs eller blandfärs från ett bra märke, svenskt förstås.Sedan som jag tjatar om jämt, behöver du bra tomater, bra hela tomater på burk, exempelvis San Marzano eller San Gennaro, ej kross eller passerade för dom smakar skit. Sen behöver du en skvätt bra rödvin, ingen skräp för det sätter ju smaken i din ragú såklart.Så för 2 personer (det blir över men det gör inget går super bra att spara), sen behöver du tid... inget man tjaffsar ihop på en timma utan en bra ragú kräver tid. Åtminstånde 5 timmar för att få den riktigt mustig och smakrik.500 gram färs3 burkar hela tomaterEn skvätt rödvinOlivolja2 morötter1 stjälk blekselleri1 gullök1 msk tomatpuréFärska lagerblad eller torkade, typ 7 st bladGör såhärSkala moroten och löken, hacka alla grönsaker  i små bitar, fräs grönsakerna på låg värme i en stor gryta med lite olivolja, fräs tills grönsakerna är mjuka men ska ej ta färg.Hetta upp en stekpanna, stek färsen i pannan tills den får mycket färg nästan lite knaprig.Häll i färsen i grönsaksgrytan och höj värmen. Tillsätt rödvin (ca 1-2 dl) och tomatpuré och låt koka in helt under omrörning. Tillsätt lagerblad och tomater, rör om och sänk värmen. Låt stå och små bubbla så länge det går. Är du hemma en helg så kan du sätta på den på morgonen och göra annat hemma under tiden och låta den stå och småkoka, rör om då och då så den inte fastnar, jag brukar ha den på 2 an på spisen men det beror på hur kraftfull spisen är.Låt koka i minst fem timmar. Behöver du gå ut en stund kan du stänga av plattan och sätta på den när du kommer hem.När det är tid för servering, smaka upp ragún med salt, inget annat. Du får absolut INTE tillsätta något annat, jag har hört skräckhistorier där folk har i allt möjligt skit, allt från grädde till curry och torkade kryddor. USCH, gör inte det!!!Nu är din ragū klar och redo att ätas med en god pasta.Använd durumvetepasta eller färsk ägg pasta. Med ragú är nästan all pasta god utom Linguini.Godast är färska tagliatelle, pappardelle eller rigatoni.Koka pastan i rikligt saltat vatten, använd grovsalt, ca 1/5 dl på en stor kastrull.Koka enligt anvisningar på paketet men ta bort typ 3 minuter. Lyft pastan när den är mycket al dente.Om du använder färsk pasta, koka snabbt, typ en minut och låt gå klart i såsen.Riv parmesan Inte grana padana för det smakar plast. Häll av pastan men spara 1dl pastavatten.Häll tillbaka pastan i kastrullen, och ställ tillbaka på den varma plattan men med lite lägre värme, tillsätt pastavattnet, och några msk olivolja, rör om, tillsätt ragún och rör om,tillsätt ca 100 gram smör, lite salt och peppar. Rör tills smöret smälter, akta för att värma för länge så inte pastan blir överkokt. Tillsätt parmesan och rör om.Smaka och tillsätt eventuellt mer salt. Servera!!Riv över lite mer parmesan om det behövs!