Nyårs middag

Personligen tycker jag nyårsafton är en rätt trist kväll, det kan bero på att jag har jobbat nyårsafton varje år sedan jag var 17 och när jag väl varit ledig så har det känts som om att man måste njuta av varje sekund av just denna kväll så det inte ens blir trevligt. Så jag tycker denna kväll är fruktansvärt överreklamerad. Men helt ärligt, då kan man åtminstone lägga tid på att äta en helt magisk middag? Oxfilé är en klassiker på nyår, och jag gillar klassiker, det är tidslöst. En helstekt oxfilé är smidigt och relativt enkelt och nästan alla tycker om det. Jag föredrar tillbehör så som halstrad anklever och bordalaisesås. Till detta recept har jag valt att göra ett snabbrecept på sås så kan vi ta fondreceptet en annan gång. Ett litet tips är att ni investerar i en riktig svartpepparkvarn, det smakar helt annorlunda och så otroligt mycket bättre än den där färdigmalda skiten. Årets julklapp kanske?Vad man vill servera för potatis till är en smaksak, men för min del hade jag valt pommes med tryffelsalt.Men det finns mycket att välja på, hasselbackspotatis är en riktig klassiker och sjukt gott om man gör dom bra, potatispuré med mycket smör och tryffel är underbart men lite väl tungt. Redskap du behöver är en bra stekpanna, vass kniv och termometer.Helstekt oxfilé med halstrad anklever, tryffelsky och smörslungad spenat.4 personerDu behöver:1 hel oxfiléSalt & svartpeppar500 gram babyspenatSaltat smörOlivolja2 hela vitlökar1 kruka timjan, färsk 1 kruka rosmarin, färsk1 msk tomatpuré3 lagerblad1 morot1 gullök1 stjälk blekselleriRöttvinFärdig kalvfond, 2 dl, gärna hemmagjord1 msk tryffelbresyr1 tsk sherryvinäger3 svartpepparkorn100 gram oxmärg, tärnad.1 tsk tryffelolja, rekommenderar tartuflanghe som är helt naturlig.400 gram färsk ankleverGör såhär:-Börja med att temperera köttet i ca 20 minuter innan du tillagar det, plocka därefter fram allt du behöver. Jag gillar att sätta upp en liten station hemma med skärbräda, kökshanddukar, papper, skalkniv, vanlig kniv, flingsalt, finsalt och svartpepparkvarn, Skedar, pincett, stekspade, smör, termometer. Sätt även på ugnen på ca 135 grader.-Om du ska servera potatis till, gör den NU, för den tar tid och kan stå när den är klar.- Putsa sedan köttet från senor, ta det försiktigt så du inte får med för mycket kött. Ta bort yttersta kanterna på oxfilén. Spara senor och annat puts. Dela en vitlök på mitten och klipp av en kvist timjan och rosmarin från kruka. -Ringla över lite olja på köttet och salta och peppra det runt om. Hetta upp en stekpanna med olivolja, när pannan ryker lägger du försiktigt i köttet, viktigaste är att inte flytta runt köttet därför när du lägger i köttet så kyls pannan ner så det är viktigt att låta filén vara ifred så den får en ordentlig yta, annars börjar köttet koka. När din första sida har fått en fin gyllenbrun färg så steker du den lika dant runtom. när du stekt köttet runt om lägger du i en rejäl klick smör, ca 50 gram, samt den delade vitlöken med skal och örter. Låt smöret smälta, ta en sked och ös köttet runt om med det goda smöret så alla smaker sprids på filén.-Lyft köttet och lägg på en plåt, stick in en termometer horisontellt i mitten av köttet och ställ in på 45 grader, detta är rare men eftersom oxfilén är hel och den ska vila en stund efter ugn så kommer temperaturen att stiga till ca 50 grader. - Medan köttet är i ugnen förbered såsen. Skala och skiva grönsaker grovt, dela vitlök på mitten och klipp av resten av örter. Hetta upp lite olivolja i en kastrull, lägg i köttrester och stek på rejält, tillsätt grönsaker, svartpepparkorn, lagerblad, tomatpuré och örter. Stek tills grönsaker får en gyllenbrun färg. Tillsätt 0,5 liter röttvin och fond och låt koka till ner till hälften.  Sila sedan såsen och ställ tillbaka på plattan och koka upp, tillsätt en matsked smör (minst), och smaka hur sältan är.  Stäng sedan av plattan och tillsätt tryffelbresyr, tryffelolja och sherryvinäger. Blanda och smaka av såsen, tillsätt eventuellt mer salt och smör om du tycker det behövs, ingen svartpeppar, jag har aldrig det i min sås. Lägg på lock och låt stå.-Ta ut oxfilén från ugnen när den är klar och låt den vila i ca 10-15 minuter så den drar åt sig köttsafter. Under tiden, förbered spenat och anklever. -Lägg anklever på skärbräda, spola din kniv i hett vatten, skär sedan anklevern i 2 cm tjocka skivor. Hetta upp en stekpanna och stek anklevern snabbt så den blir gyllenbrun på båda sidor, ta bort den direkt, den smälter snabbt. Lägg åt sidan, - Värm upp en kastrull med två msk smör och en nypa salt, när smöret har smält, tillsätt spenaten och vänd runt den i smöret. Stäng sedan av kastrullen. Spenaten minskar i volym på två sekunder så du måste vara snabb. Om den sloknar helt, tillsätt mer färsk spenat och blanda ut. -Värm upp såsen och tillsätt oxmärg. Stäng sv såsen. -Skiva upp oxfilén i 2 cm tjocka skivor. Lägg upp spenaten först på ett vackert fat. Lägg sedan oxfilén ovanpå, toppa med lite flingsalt och olivolja. Ringla över en del av såsen och toppa med anklevern. Servera resten av såsen i   en kanna. Njut med ett glas kraftigt rödvin. Gott nytt år🎉