Morotskaka & päron/mintchoklad parfait

Hejjsaan, Dags för lite julrecept. Varje år brukar jag fixa något gott och gärna julinspirerat till julbordet. Detta år fick det bli en traditionell morotskaka och ett nytt recept. Båda blev succé, jaa..så goda att det inte finns mycket kvar mera. Morotskakan var riktigt saftig och smakade bara bättre trots att den var gjord en/två dagar före den serverades.  Morotskaka Ingredienser: 4 st ägg 4 dl socker 200 gram smält smör 6 dl rivna morötter 4 dl mjöl 2 tsk bikarbonat 2 tsk bakpulver 1 tsk kanel 1 tsk kardemumma Glasyr 200 gram Philadelphiaost 150 gram rumsvarmt smör 3 dl florsocker 3 tsk vaniljsocker GÖR SÅHÄR: 1. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt.  2. Blanda de torra ingredienserna. Rör ner smöret och blanda väl. Tillsätt det pösiga skummet och rör om försiktigt.  3. Rör till sist ner de rivna morötterna. 4. Förbered en långpanna (endera smöra eller med bakplåtspapper). Häll i smeten och strö om du vill på lite extra kanel och kardemumma. 5. Grädda i 175 grader mitt i ugnen ca: 12-15 minuter. Beror lite på hur stor långpannan är. Låt kakan sedan svalna.  6. Till glasyren är det bara att blanda ihop allt på förhand. Ta en elvisp och vispa allt till en slät kräm. Smaka av och tillsätt ev. mer vaniljsocker. 7. Bred krämen över den svalnade kakan och skär upp den i lagom stora rutor. Original receptet finner ni här._________________________________________________________ Päron/mintchoklad parfait Ingredienser:1 platta (200 gram) mjölkchoklad med mintkrokant400 gram röda päron1 granatäpple, fröna1 granatäpple, saften1 burk (2dl) vispgrädde2 msk socker1 burk (2dl) vispbar vaniljsåsGÖR SÅHÄR:1. Skala, ta bort kärnhusen och krossa de röda äpplena med en stavmixer.2. Klyv granatäpplet, lossa fröna. Pressa saften ur det andra äpplet.3. Vispa grädden och sockret pösigt. Vispa vaniljsåsen i en annan bunke.4. Smält 2/3 av chokladen. Låt stå.5. Blanda det pösiga sockret och vaniljsåsen tillsammans med de mixade päronen. 6. Häll blandningen över till en bunke som tål kyla, 1½-2l. 7. Ringla med smälta chokladen samt den pressade saften över blandningen. Sträva efter att göra mönster på ytan.8. Strö fröna över parfaiten samt 1/3 av chokladen, krossad. 9. Låt parfaiten stå i frysen i minst 4 timmar. Ta fram parfaiten 20 minuter innan den serveras.__________________________________TIPS!Granatäppelsaften kan även sparas till senare skede, ifall man vill göra en tjinuskisås som kan ringlas över. Häll då 2dl vispgrädde och1½dl farinsocker i en kastrull. Låt koka i ca. 10 minuter. Tillsätt granatäppelsaften och koka ytterligare i ca. 15 minuter eller tills blandningen tjocknar. ___________________________________Parfaiten är inte alls söt, mera syrlig. Men absolut god! Tyvärr hann jag inte fota parfaiten innan någon redan tog en bit av den... Kram, julia