MOUSSETÅRTA MED CHOKLADBOTTEN

    HEJ OCH HOPPAS ALLA HAFT EN SKÖN HELG:) Här kommer receptet på den tårtan jag gjorde till midsommar. Frisk smak med underbar chokladbotten. Väl värd att prova:) Ha en fortsatt skön söndag alla:) Kram kak-Ann   12 bitar Ugn: 175 grader   CHOKLADBOTTEN: 100 g smör rumsvarmt 2 1/3 dl strösocker  1 msk sirap 2 ägg 1½ dl vetemjöl ½ tsk salt 1½ tsk vaniljsocker 1 dl kakao 2 dubbeldaim (á 65 g)   MOUSSE: 5 gelantinblad ½ liter jordgubbar (färska är godast) 3 äggulor 2 dl florsocker 6 dl vispgrädde   GARNERING: Jordgubbar och blåbär Ev krossad daim om du vill   Till botten: Vispa smör, socker och sirap pösigt.  Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Rör ihop.  Bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. (Jag gräddade den ca 15 minuter då jag vill ha botten mer kladdig och inte torr) Låt svalna. Lossa formen och diska kanten. Sätt sedan tillbaka kanten med chokladbotten i formen.  Mousse: Blötlägg gelantinbladen i 5 minuter i kallt vatten.  Rensa jordgubbarna och mixa dem i matberedare eller med stavmixer till en slät puré.  Vispa äggulor och florsocker luftigt.  Vispa grädden. Värm ca 2 msk av jordgubbspurén i en kastrull. Tag upp gelantinbladen och krama ur vattnet. Tillsätt dem i kastrullen och låt dem smälta på svag värme. Låt svalna något. Rör ner gelantinblandningen i en fin stråle i resten av purén.  Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en jämn smet. Häll smeten över bottnen. Plasta in formen.  Ställ tårtan att stelna i minst fyra timmar i kylskåp tills moussen blivit fast. Det går också att förbereda tårtan hit och frysa in den. Tänk då på att tina den i god tid.  Garnera tårtan strax före servering med jordgubbar och blåbär.