Tamales

Idag åkte vi iväg til farmorn för att göra den typiska julmaten- tamales! Inte alls gott, i min mening, men försöker ändå äta för att vara lite artig och tänker att jag kanske lär mig snart, precis som jag gjorde med bönor och mycket annan mat här, men vi får se hur det går med den saken.     På farmorns bakgård var där vi skulle göra tamales, och jag satte igång att hacka koriander och paprika medan de övriga strykte banan-blad och skalade potatis.     Banan-bladen (egentligen är det blad från plátanos, kok-banan eller matlagnings-banan som inte går att äta rå utan bör vara tillagad) bör strykas eller få något slags värme på sig för att platta till sig lite och få en skiniare yta. Vi gjorde på två olika sätt idag; både över eld då man har bladet lite över elden och sedan vänder på det, eller på det mer bekväma och morderare sättet; stryka på dem med strykjärn.       När alla ingredienser var hackade och degen var efter ett par om och men gjord, kunde vi sätta igång att göra tamales. Jag har på mig jeans på bilden då det var mulet och inte supervarmt imorse, vilket blev sedan till dagens misstag då solen låg på inte så dåligt  där vi var under plåttaket.     I tamales har man degen, vilket är majsmjöl, mosad potatis, spat från köttet man kokat(och inget vatten, mycket viktigt tydligen), koriander, bönor, mortötter, ris (som i exakt allt annat), paprika, kött och ärtor. Detta lägger man ihop, och sedan virar man ihop det med hjälp av två banan-blad. Två av dessa tamales, lägger man sedan ihop och knyter ihop med ett snöre, och så blir det en piña. Högst oklart namn, då piña betyder ananas på svenska och någon förklaring varför två tamales ihopsnurrade heter ananas, fanns inte när jag frågade.       Lite som att slå in julklappar. Det närmaste jag kommer julklappsinslagning iår.        Abuela Nana och David mitt uppe i kokandet av tamales.     De fick koka någon timme, sedan tar man upp dem och äter, helst med salsa lizano, som är en köpt sås som har en väldigt speciell mat och som man har på nästan all sorts mat här, men speciellt på ris och bönor till frukosten. Och det var Costa Ricas julmat det!