Kaffelängd med Nutella
Kaffelängd är en självklarhet när det vankas kalas , denna serverades i helgen som ett alternativ till längden med blåbärscurd i :) Recept: 1 längd25g jäst80g smör2.5dl mjölk1 nypa salt0.5 dl sirap Ca 7- 8 dl mjöl Gör såhär: 1. Smält smör i en kastrull och tillsätt sedan mjölken, värm upp till 37g (fingervarmt) 2. Smula jästen i en bunke och häll över mjölblandningen, rör om tills jästen löst sig helt 3. Tillsätt resten av ingredienserna förutom ca 1dl mjöl då degen ska vara lite kladdig medan den jäser och knåda sedan ordentligt. 4. Låt degen jäsa i ca 45min Slå på ugnen på 225g 1. Gröp ur degen på en mjölat bakbord, knåda så den inte fastnar på bordet. 2. Kavla ut till en "rektangel" ca 1cm tjock 3. Bred ut nutellan på mitten av degen krävs sedan remsor på båda sidorna av Nutella. Snåla inte med Nutellan eftersom den kan flyta ut lite vid gröddning 4. Fläta degen (den här biten kan bli riktigt kladdig ;) ) 5. Låt flätan stå och jäsa ca 15 min till under bakduk 6. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker 7. Grädda i mitten av ugnen ca 35-40 min håll koll så att den inte bränns, men ta inte ut den för tidigt! Börjar det mörkna för mycket sänk temperaturen ett par grader och låt stå tiden ut! Om ni inte ska äta upp den under de närmaste dagarna så frys in den och tina upp den i ugnen på 100g ett par minuter så håller den sig saftig :)