I just came home from a journey down south

Att en apelsin innehåller gott om C-vitamindet vet dom flesta, men utöver C-vitamin finns det även andra kemiska föreningar som gör gott för vår hälsa. Apelsinerinnehåller en mängd växtämnen och flavonoider, och det kan inte en C-vitamintablett ersätta. C-vitamin är en antioxidant som hjälper kroppen att bekämpa skadliga fria radikaler. Den kan inte lagras i kroppen utan bör tillföras varje dag. Ett vanligt symtom på för lite C-vitamin är sår i tandköttet.Apelsiner innehåller flavonoiden hesperidin som i studier visat sig kunna sänka kolesterol samt stoppa inflammationer. Hesperidin har även visat sig kunna minska hösnuva, sänka blodtrycket, sakta ner virus och stabilisera blodsockret. I studier har man sett ett samband mellan dom som äter mycket citrusfrukter och förekomsten av magcancer. Bland dom som regelbundet äter mycket citrusfrukter finns färre fall av magcancer. Dom vita hinnorna runt apelsinklyftan innehåller en hel del pektin, en löslig fiber, och hesperidin. Pektin hjälper till att binda kolesterol i tarmen vilket gör att kolesterolhalten sänks. Pektin lindrar även förstoppning och andra matsmältningsproblem. Apelsiner innehåller även folat, folsyra, som rensar kroppen från homocystein, ett skadligt ämne för hjärta och kärl, och kalium som hjälper till att sänka blodtrycket. Apelsiners hälsoeffekter: rensar tarmen är bakteriedödande kan minska risken för cancer lindrar förkylning sänker blodtrycket är antiinflammatoriska stärker immunförsvaret kan sänka kolesterolhalten stärker kollagenet minskar risken för blodpropp minskar risken för stroke minskar risken för gula fläcken sjukan