Italienskt lantbröd med pekannötter

Gårdagen blev en bakdag, jag bakade ett jättegott surdegsbröd med pekannötter! Bakandet tog en hel eftermiddag att göra, under den sista jäsningen tog jag en promenad ute i solen, det är så varmt nu och bättre bara blir det! Allt blev klart lagom i tid till Mästarnas mästare, det fick även bli en kopp te till mackorna. Så gott verkligen, rekommenderar att göras!   Italienskt lantbröd med pekannötter Fördeg 25g Jäst för matbröd 150g Bagarens Surdegs Råg (färsk) 5 dl Vatten, kallt 6 dl Vetemjöl special 2,5 dl Durumvetemjöl   Bortgöring 6 dl Vetemjöl special 2,5 tsk Salt eller Havssalt 1 msk Olivolja eller Rapsolja 100g Pekannötter   Tillagning 1. Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt mjölet till fördegen, blanda ihop till en deg och låt vila i bunken 60 min. 2. Tillsätt övriga ingredienser utom saltet. 3. Knåda ihop till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller ca 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig.  4. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täkt med plast ca 1,5 timme.  5. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen.  6. Dela degen i 2 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Avsluta med att rulla bitarna i vetemjöl. 7. Sätt av på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme. 8. Sätt ugnen på 260 grader och sätt samtidigt in en form med 1 liter vatten.  9. Gör 2-3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen och sänk temperaturen till 220 grader.  10. Se till att brödet får rejält med färg ca 20 -25 minuter  11. Låt svalna på galler