...RÄV BESÖK OCH BRÖD BAK...

Igår var vädret minst sagt varierande här ute i skärgården. Ena stunden sol och kvavt som bara den för att sen helt plötsligt regna och åska. Försökte fixa lite i trädgården med Otto medan alla andra jobbade i stan men gav upp efter ett tag och gick in... ...för att baka bröd. En mini sats som går snabbt att svänga ihop och blir ca 8 stycken småbröd.Du behöver:25 gram färsk jäst4 dl vatten1 dl mjölk 1/2 tsk salt1 msk honungca 5-6 dl mjöl av valfri sortMängden mjöl varierar efter mjölsort men skulle nog säga att ungefär 1/4 ska vara vetemjöl. Här har jag tagit ca 1 1/2 dl grahamsmjöl och resten vanligt vetemjöl för det var vad jag hade i skåpet här ute. Blandar snabbt ihop till en relativt lös deg och låter jäsa. Värm ugnen till 225 grader. Dra ut degen på mjölat bord till en rektangel. Knåda inte. Skär i 8 avlånga bitar och grädda i ca 20 minuter. Vill man så kan man rulla dom i valfri frö sort (solrosfrön, pumpafrön, kummin eller nötter. Tror också att ost skulle kunna vara gått men har inte provat än) innan gräddning.Den här receptet fungerar även om du vill ha nattjäst bröd. Gör degen på kvällen och låt stå fram i ca 30 minuter och ställ den sen i kylen med en talrik som lock till bunken. Ta fram på morgonen samtidigt som du sätter på ugnen och sen är det bara att baka ut. Går att frysa och riktigt goda fortfarande dagen efter. Oftast så har vi dock ätit upp dom redan samma dag. Mitt i bakandet så tittar jag ut och får nästan slag när jag ser en räv passera precis utanför köksfönstret. (Något kass bild kvalitet men fotograferade i all hast.) Tur att jag hade Otto inne i köket just då eftersom det precis hade regnat. Tror att räven var här kvällen innan också eftersom Otto plötsligt sprang in och verkade lite rädd samtidigt som granhunden började skälla som en galning. Tror dock inte att den skulle ge sig på någon hund om den inte känner sig trängd. /B