Antiklimax deluxe och bildkavalkad

Operation Födelsedagsfirande drar igång i ottan. Ett omfattande projekt som krävt koordination och påhittighet. Till att börja med ska tre killar i åldrarna 14-20 på egen hand vakna och komma upp i tid - en utmaning bara det. Sedan ska det letas fram en tändare 06:00 och Julle är den som får äran. Tårtljus gick inte att hitta, så karvade stearinblommor a la Thailand fick duga. Roomservice-cheesecake från kvällen innan blir till födelsedagstårta. Det skrivs luriga ledtrådar för dagens aktivitet och så stäms det upp i knorrande morgonsång. Nyvaken 50-åring Ledtråden efterfrågar ledig klädsel och lugn i kistan. ”Så bockar vi av bucket-listan” Menat att vara en tvehövdad hint som kan passa både till matlagningskurs, som mamma pratat om sedan resan bokades, och bungeejump. Det senare en av de få sakerna som hade fått henne att totalvägra och givetvis vad vi bestämt oss för att lura henne att vi ska göra. Alla är mycket hemlighetsfulla, informerar att skjutsen kommer kl 9, och sätter sig vid frukostbordet med en påtagligt nervös 50-åring. Julle sitter sönder en stol, och förmaningar låter som uppmaningar. Tyvärr går hela luret åt pipsvängen när skjutsen kommer med COOKING CLASS skrivet på minsta yta av bilen, flaket, guiden och informationsbladen som slängs på oss i samma ögonblick vi närmar oss. Antiklimax deluxe och den hemmasnickrade bungeejump-flyern kom aldrig till användning.  Fläktar skönt Första stopp vid marknaden, där ingredienser ska handlas till 10 rätter. Palmsocker och kryddor Det är minst sagt en upplevelse. Fantastiska varor och så mycket man aldrig sett förut. Men också en tung, konstant lukt av fullständig skit. Kvalmigt och kväljningsinducerande. Vi är dessutom i vägen i princip hela tiden med vårt sällskap på 9 personer. Men guiden Pui leder oss runt och visar, pekar och berättar. Allt ska kännas, luktas, smakas  Immunförsvar lvl thailändsk-marknads-bebis Desto sjåpigare är då vi som snabbt halar fram handsprit vi minsta kontakt med omvärlden. Provsmakning av thailändska efterrätter/snacksOvan en kokosrullad geléklump med palmsocker i mitten. Nedan sticky rice i bananblad. Frityrsmet. That’s it. Färdighandlade och påväg till köket. Visar sig vara hemma hos Pui, och vi möts av en glad vovve som väntat på matte. Det är fantastiskt fint och det spånas genast på husidéer och pensionsplaner.  ”Tänk vad mycket sesamblad jag hade kunnat odla.” #Korean I väntan på att Pui ska förbereda allt hon vill förbereda spekulerar vi i vår egen inblandning av matlagningen.  ”Bara vi inte behöver skala en kyckling.” Hacka, skala, strimla, riva Vårrular in the making Allt dokumenteras Pui är en true business woman och hittar hela tiden nya sätt för att göra reklam för sin verksamhet. Hon har ett aldrig sinande förråd av poseringar och fotozoner. Och bitvis är vi mer modeller än kocknoviser.  Mer dokumentation Stort fokus och dokumentation... Det fotas av allt och alla. Och när vi får en stund över tränar jag och Per på att le. Det visar sig att psykopat-flin-med-uppspärrade-ögon är det som översätter ett normalt leende bäst för min nivå av resting-bitch-face. När det tas så mycket bilder är det svårt att inte få med några mindre smickrande men minst lika gyllene ögonblick. Här är en kavalkad av dem. In the zone Så här ser man ut när man snart ska få äta. När man tror att ingen ser och man kan vara sitt true fucked up self. Så lämnar vi Pui, mätta så att vi storknar - men ändå i full diskussion om var vi ska äta nästa gång. Och medan de dukar undan studsar McDonalds runt tills vi kodar om begreppet till gula M:et. På hotellet kraschar vi och jag tuppar av i feberfrossa, som man gör när man lever på 50cl vatten på två dagar i ett land där man svettas hela dagarna. Medan jag är halvdöd fortsätter firandet med bjussig tårta och champagne från hotellet och hemlig extrapresent till jubelaren. Till kvällningen har tabletterna kickat in och jag och mitt kräftskinn klättrar i långbyxor för första gången sedan avfärd.  Det äts en västerländsk födelsedagsmiddag på hotellets huvudrestaurang och efter snart en vecka av thaimat är det ett välkommet inslag - åtminstone om födelsedagsbarnet får bestämma. Proffsfotografering av ännu mer mat och pensionärsvarning när hela gänget skippar fire show för att det är för sent - 22:00...