Höstgryta

4 portioner höstgryta Förberedelse: 20 minTillagning: 1 tim 30 minKlart på: 1 tim 50 minIngredienser 600 gram grytkött i bitar2 msk smör0,5 tsk salt2 krm peppar1 gul lök2 morötter0,5 purjolök10 st trattkantareller eller annan svamp som champinjoner2 dl grädde2 tsk vetemjöl2 msk stark dijonsenap1 tsk kinesisk soja1 msk gelé ex. av röda vinbär2 krm salt1 krm svartpepparTillbehör: 6 fasta potatisar3 morötter1 liten kålrot2 msk olivolja1 krm salt0,5 krm vitpeppar300 gram färska eller frysta haricots verts2 msk olivolja1 klyfta vitlök0,5 krm salt0,5 krm vitpepparTillagning Skala och hacka löken.Skala och dela moroten i grova bitar.Värm en stor stekgryta eller bryn köttet i en stekpanna och lägg över i en större gryta att koka köttet i.Bryn köttet i smör samt salta och peppra under tiden.Tillsätt löken och morotsbitarna, rör runt samt bryn någon minut till.Tillsätt vatten så att det täcker någon centimeter över köttet. Rör om och koka upp.Låt köttet koka på svag värme under lock tills det är mört ca 1 - 1,5 timmar beroende på hur segt köttet är från början. Hit kan grytan förberedas och förvaras kallt ex. över natten i kylen.Sätt ugnen på 225 grader för att rosta rotfrukterna.Förbered och skala potatis, morötter och kålrot.Skär potatisen i klyftor, kålroten i stavar samt dela morötter på tvären och sedan i stavar.Lägg i en stekpanna som tål ugn eller ugnsform. Blanda med olivolja, salt och peppar. Ugnsbaka rotfrukterna i ca 25 minuter tills de fått fin färg och är genomstekta. Akta så de inte bränns.Dags att smaka upp grytan till servering: rör ut mjölet i någon dl grädde och tillsätt det i grytan och rör om.Tillsätt resten av grädden och koka upp.Rensa och strimla purjolöken och tillsätt den.Rensa och dela svampen samt tillsätt den.Smaka av grytan med dijonsenap, soja, gelé, salt och svartpeppar.Låt höstgrytan stå och puttra minst fem minuter på svag värme.Haricots vertsen (bönorna) kokar du i saltat vatten i ca fem minuter tills de är mjuka.Häll av vattnet och pressa i en klyfta vitlök i kastrullen samt tillsätt olivolja, salt och peppar och fräs runt några minuter.Servera höstgrytan med de rostade rotfrukterna samt haricots verts samt ev. gelé till.https://receptfavoriter.se/rec...