Plommonsylt!

Igår gjorde vi plommonsylt här hemma av plommon som vi fått plocka från grannen. Vi har ju själva ett stort plommonträd som mamma fick när hon fyllde 30 men eftersom ingen annan i grannområdet har ett så har den inte fått frukt på alla år. Men i somras när mamma istället fyllde 45 år så fick hon ett till plommonträd som vi hoppas ska hjälpa de stora trädet att få frukt nästa år. Vissa fruktträd behöver ju minst två av samma sort för att kunna få frukt. De första vi gjorde va att kärna ur alla plommon och lägga i kastrullen. Vi hade 1500g plommon. Sen la vi i resten av ingredienserna som va: 6 dl socker (vi hade ej syltsocker och enligt receptet skulle de egentligen vart 9dl socker men vi valde att göra de liiite nyttigare haha…)2 kanelstänger3 krm vaniljpulver Kokade upp allt tillsammans i lagom värme, inte för häftigt och inte för puttrigt. Medan sylten koka destillerade vi glasburkarna i ugnen. 150 grader ca 15 min och metallocken och plasten som försluter tätt lades i kokande vatten några minuter. När sylten kokat 30 minuter så använde vi oss av en potatisstomp för att få bort de större bitarna som inte kokat sönder helt.I slutet blanda vi även i 1,5 tsk citronsyra. Detta för att hjälpa konserveringen och behövs inte om du haft i syltsocker! Den färdiga sylten hälldes upp på glasburkar och förvaras i vår matkällare. En av burkarna ska provsmakas ihop med lite pannkakor till dagens middag!  Recension kommer när vi smakat😉Betyg: för mig föll sylten smakmässigt. Den va lite syrligare än vanlig sockrig sylt men absolut inte äcklig! Snarare tvärt om mycket god balans. Detta är ingen sylt som jag tror man hetsäter till rostat bröd en fredagkväll haha. Men är du en som inte gillar osötad sylt så skulle jag inte rekommendera att minsta på sockret.