Tomatrisotto (vegansk)

Risotto är en väldigt enkel rätt att göra i sig, det enda som är lite tråkigt är att det tar lite tid att tillaga. Förutom det måste man vara närvarande hela tiden för att röra så den inte bränner fast. Igår gjorde jag en stående favorit här hemma som passar bra om man vill överraska sin partner en fredags-/lördagskväll eller helt enkelt bara känner för att lyxa till vardagen lite. Tips när man gör risotto, all annan mat också egentligen är att smaka av under tiden man lagar maten, för att känna o eventuellt behöver krydda mer eller som i detta fallet för att smaka så riset blivit färdigt. Det får inte vara för hårt men det ska ändå vara lite tuggmotstånd (al dente), du vill heller inte ha en mosig röra, så smaka! Recept:9-10 dl uppkokat vatten1 buljongtärning (grönsaks)1 msk grönsaksfond2 msk olivolja1/2 rödlök2 klyftor vitlök200-250g tomater 2 dl risottoris 0,5 dl vitt vin (gärna syrligt, inget måste men blir godare!)2-3 msk tomatpuré0,5 dl soltorkade tomater1-2 msk basilika En nypa sockerSalt Gör såhär:Koka upp vatten i en vattenkokare eller kastrull, släng i buljongtärningen och fonden, rör runt. Detta ska du använda när du spär sedan.I en panna med olivolja steker du rödlöken på medelvärme tills den mjuknar, då har du i vitlöken och steker ytterligare. När även den mjuknat slänger du i de hackade tomaterna och låter steka ytterligare två minuter under omrörning.Nu har du i risottoriset och rör runt noga så att det blandas med det andra i pannan. Häll i vinet och rör runt tills vätskan försvunnit och tagits upp av riset. Nu har du i ca. 2-2,5 dl av vattnet med buljongen i och rör runt. I med tomatpurén, de soltorkade tomaterna samt basilikan. Rör konstant i pannan och håll den på medelvärme, det är lätt att det bränner vid om man lämnar det för länge så rör konstant. Efter hand som riset suger upp vätskan så forsätter du att hälla på lite åt gången. När vätskan nästan är slut så smakar du om du behöver tillaga det längre eller om det är bra som det är. Här har du även i en nypa socker och salt (om det behövs). När det fått den konsistens du vill att det ska ha så servera det direkt i skålar, godast att äta med sked. Njut!Vill man kan man toppa med lite parmesanost och eventuellt rostade pinjenötter, har du på ost är den dock inte vegansk längre, om du då inte använder just vegansk ost. Jag serverade även med lite ruccola och vitlöksbröd, mums!