Bröd

Surdegslimpa med hel bovete4 dl hel bovete + 1 l kokande vatten till sköljning6 dl vatten1 dl linfrön1 tsk saltValfritt:Örter/smaksättning Vi hade kanel i med Gör så här:Skölj bovetet i durkslag med kokande vatten. Lägg sedan det avrunna bovetet i blöt med nytt kallt vatten tillsammans med sesamfrön över natten. Efter att bovetet har svällt upp ska det knappt täckas av vatten. Om det behövs, häll av överflödigt vatten. Det är bättre att det först är för lite vatten så att du kan tillsätta mer om det behövs.Mixa bovetet och fröna i blötläggningsvattet (ska inte hällas av och sköljas). Tillsätt salt och annan valfri smaksättning om du vill. Konsistensen ska vara som riktigt tjock gröt och mixad till nästan helt slät konsistens.Olja in insidan av en limpform (1,5 l) – helst med kokosolja i fast form (kyld eller sval) eftersom att det sitter kvar tills att limpan ska bakas. Häll smeten i formen och täck över med plastfilm eller bakduk. Låt jäsa i rumstemperatur under 24 timmar. Brödet kommer inte att jäsa upp mer än 25%. I ett kallt kök kan det dröja upp till ett halvt dygn till tills att brödet jäst upp. Grädda i 225°C i ca 60 minuter. Låt limpan svalna på galler under bakduk.