Ekologiskt VS. icke-ekologiskt

Ja, vad är egentligen SKILLNADEN mellan ekolgisk mat och "vanlig", icke-ekologisk mat? Många kanske säger "ja, den ekologiska är dyrare i alla fall", eller "ekologiskt använder inte bekämpningsmedel så miljön mår bättre", och detta stämmer ju. Men vad innebär detta egentligen?   Om du frågat mig för några veckor sedan hade jag sagt något liknande, för det var egentligen exakt det jag trodde. Att ekologiska bananer inte blivit besprutade med bekämpningsmedel, och det är ju bra för människorna som jobbar med odlingarna och även för närområdena i regnskogen. Men det innebär mycket mer än så.   Bekämpningsmedel Pesticider, eller bekämpningsmedel, har som uppgift att hindra skadeorganismer från att förstöra plantor. Ett av de mest kända bekämpningsmedlen är DDT, som jag nämnt tidigare. DDT är förbjudet i Sverige och större delen av västvärlden sedan 70-talet, men används fortfarande runtom i världen. Denna användning av DDT skadar hela planeten, och man hittar DDT i isbjörnar här uppe i norr, fastän vi inte använder detta medel. Varför? DDT, och alla andra bekämpningsmedel som används, färdas i vattnet och då i Golfströmmen upp hit till Norden (och runt om i hela världen) och flätas där in i näringskedjorna. DDT lagras i fett, och isbjörnar och sälar har enorma lager fett, alltså är det de som blir värst drabbade. Där har vi alltså ett typiskt exempel på hur all verksamhet på jorden hänger ihop och påverkar. Man kan inte koncentrera ett gift till ett visst område, utan det sprids. Så där har vi en anledning till att undvika bekämpningsmedel.   En annan anledning är att plantor som blir besprutade av bekämpningsmedel, gfitga och ofta onaturliga kemikalier, självklart tar upp giftet. Bananer, bomull, kaffe, kakaoplantor... Alla dessa vanliga konsumentvaror som vi använder varje dag, är extremt utsatta för bekämpningsmedel, och det som händer är helt enkelt att dessa plantor tar upp giftet och lagrar det. Vad händer då när vi äter en banan som blivit utsatt för bekämpningsmedel? Jo, dessa gifter går ju självkart rätt in i DIG och ditt system.    Vad är det som är så farligt med DDT, och andra bekämpningsmedel då? DDT har bevisat orsaka förtunnade skal hos havsfåglar, vilket leder till att äggen går sönder, och populationen minskar. Havsörn var förr i Sverige extremt hotad, men efter man slutat använda DDT ökade den igen. Hos gråsälar i Östersjön har DDT visat sig bidra till sammanväxta livmodershorn. Alltså är det fortplantningen som drabbats störst.    Hos människor innebär halter av DDT cancer, rubbningar i hormonsystemet, neurologiska sjukdomar såsom Parkinsons, och man har även sett vissa kopplingar till diabetes och bröstcancer. DDT lagras som sagt också i fett, och detta innebär för nyblivna mammor att deras eget gift i fettet förs till den nyfödde via bröstmjölken.    En annan sak med bekämpningsmedel är också att människorna som arbetar på odlingar nästan aldrig har ordentlig skyddsutrustning, utan ibland till och med går barfota och i t-shirt samtidigt som de spreyar gift över plantorna. Dessa människor är därför extremt utsatta för de ovanstående sjukdomarna.     KonstgödselVid icke-ekologisk odling är det vanligt att konstgödsel används. Vad är konstgödsel? Det är helt enkelt ett kemiskt framställt gödsel, ofta från fosfat som man utvinner ur berg. Våra berg i Sverige är bra, och fosfaten där ifrån är inte så farlig. Men problemet är det är dyrt att utvinna fosfat ut våra berg, därför väljer många företag att köpa fosfat från utvinning av berg i ex. Marocko. Problemet är att bergen i Marocko innehåller tungmetallen kadmium. Alltså är det kadmium i fosfaten som vi odlar våra plantor på, och detta tas självklart upp av växterna. Alltså finns det kadmium i många matvaror, då speciellt sädesslag. I mjöl, bröd, majs osv.   Kadmium skadar speciellt njurarna, där hormonet kortisol bildas. Kortisol är ett hormon som främst utsöndras vid stress, och är ett så kallat skyddande stresshormon. Det är också viktigt för ämnesomsättnigen. Det som kan hända är att kadmium förstör de kortisol-bildande celler i njurarna, så att vi inte längre kan prodcuera detta hormon.  Det är också vanligt att konstgödsel bildas från fossila bränslen, vilket inte är en evig tillgång.     Tungmetallen kadmium    GMO Genmodifiering. Man kan "klippa" ut gener och sedan "klistra" in dessa där de behövs. Till exempel har man korsat vanliga tomater med en gen från ishavstorsk, för att göra de mer tåliga för kyla. Detta är en mycket omdebatterad metod, dels för att det går emot moralen för vissa, och även att det stör den biologiska mångfalden. Jag är för dåligt påläst om GMO för att kunna uttala mig, men här och här kan ni läsa mer om GMO.   När man väljer ekologiskt väljer man alltså bort allt av det ovanstående. Så, ja, ekologiskt innebär mer än ett lite höjt pris. Som ni ser skriver jag väldigt mycket, men jag är så himla engagerad och vill berätta så mycket! Jag ska som sagt skriva ett inlägg enbart om bekämpningsmedel så att man fattar sammanhanget mer.    All information är från wikipedia och vad jag själv lärt mig i skolan. Alla bilder är från Google. e c o t h i n k i n g