Håll dina knivar slipade med Testjakt

Finns det något värre än att laga mat med slöa knivar? Att använda sig av en vass kniv när man lagar mat är fördelaktigt ur många aspekter – men framförallt underlättar det matlagningen väsentligt. Många har uppfattningen om att det är både svårt och krångligt att slipa knivar, eller att man måste lämna in dem till ett proffs för att få dem ordentligt slipade. Inget av detta stämmer dock. På Testjakt’s hemsida har du möjlighet att läsa om vilka knivslipar som är bäst för hemmabruk. De har gått genom ett flertal olika knivslipar som man kan använda hemma och därefter har dessa betygsatts på flera olika punkter. Utifrån detta har de sedan sammanställt de bästa knivsliparna som går att hitta just nu. Underlättar matlagningen avsevärt Oavsett hur aktiv man är i köket blir det alltid roligare – och lättare – att laga mat när knivarna är vassa. Det är även till viss del en fråga om säkerhet. Man kanske tänker att det är större risk att skära sig om man har en sylvass kniv, men faktum är att det egentligen är tvärtom. Ju slöare kniv du har, desto större är risken för att du slinter med kniven när du försöker skära matvarorna. Hur många är vi inte som till exempel har sluntit med kniven när vi skurit lök eller tomater. Med en vass egg på kniven kommer skalet på dessa grönsaker penetreras omedelbart. Det innebär att det inte finns någon risk för att kniven ska glida iväg, och användarens fingertoppar har därmed överlevt ytterligare en matlagningssession. Det är ju också så att när det går lätt att laga mat, blir det också roligare. Det är inte alla dagar man är supermotiverad för att laga mat – och det är inte så att slöa knivar på något vis förbättrar motivationen. Har man då knivar som går att använda utan tjafs kommer man åtminstone inte behöva ödsla extra energi på att bli irriterad över dessa. Så underhåller du knivarna bäst När man investerat i en knivslip har man möjlighet att slipa knivarna så ofta man vill. För den sakens skull är man kanske ändå inte sugen på att slipa dem inför varje gång man tänkt använda dem. För att undvika detta kan man naturligtvis ta till olika knep, för att bibehålla skärpan så länge som möjligt. Hur knivarna förvaras när de inte används är viktigt. De ska inte skava mot varandra, eftersom detta kan slöa eggen snabbt. Det går med fördel att använda till exempel en magnetisk list att sätta upp knivarna på för att undvika detta. Det är också av stor vikt vad man skär i och vilket underlag man har när man skär maten. Till exempel bör man använda skärbrädor som är så mjuka som möjligt, utan att för den sakens skull vara ohygieniska. Trä brukar vara det allra bästa alternativet för detta. Eftersom trä är naturligt bakteriedödande blir det också ett hygieniskt alternativ. När du skär dina matvaror ska du undvika att skära i ben och i frusen mat. På så vis får du skärpan på din kniv att vara extra länge.