12 enkla knep för att bli den härligaste kollegan på jobbet

12 enkla knep för att bli den härligaste kollegan på jobbet

Vem vill inte vara omtyckt av sina kollegor? Det blir så mycket roligare att kliva upp på morgonen för att bege sig till jobbet då. Nedan listar vi 12 enkla knep som hjälper dig att bli omtyckt på arbetsplatsen. Kanske får du nya vänskapsrelationer på köpet?

 

1. Visa alltid upp ett bra humör

Ha ett leende på läpparna och delge positiva känslor så kommer det att smitta av sig. Människor som är glada och sprider positiv energi upplevs som varma.

 

2. Se andra som de ser sig själva

Här handlar det om att vara intuitiv. Alla människor har en speciell bild av sig själva och man bör behandla de efter den. Om en person är extrovert bör du inte få de att tro att du ser de som introverta.

 

3. Visa intresse för andra

De flesta människor gillar att prata om sig själva, det sätter nämligen igång belöningssystemet i kroppen. Få andra att prata om sig själva genom att lyssna och visa att du är genuint intresserad. Det handlar inte om att du ska förhöra, snarare vara öppen och mottaglig.

 

4. Överanvänd inte komplimanger

Det kan vara lätt att överanvända komplimanger när man vill bli omtyckt men sanningen är att det sällan fungerar. Komplimanger betyder bara något om de förekommer ibland och i rätt tid, annars kan de förlora sin trovärdighet. Ge bara komplimanger i rätt lägen och när du verkligen menar det.

 

5. Be om råd

Att be om råd eller fråga om någons åsikt är ett utmärkt sätt att få andra att se positivt på dig. Din kollega kommer att känna sig värdefull och det ökar er samhörighet.

 

6. Hjälp andra

Om du ser att någon drunknar i arbetsuppgifter och du kan hjälpa till – erbjud dig att göra det. Du verkar omtänksam och det kommer garanterat vara väldigt uppskattat.

 

7. Skippa skitsnacket

Det finns forskning som visar att sättet som du pratar om andra på är så som din omgivning ser på dig. Skippa därför skitsnacket i lunchrummet och prata positivt om andra människor.

  

8. Beröm andras prestationer

Att ge komplimanger är en sak men att visa att man ser och glädjs åt andras prestationer är viktigt att komma ihåg på en arbetsplats. Det gynnar ingen i längden att vara avundsjuk. Berätta att du är imponerad av saker som du själv inte kan och ge beröm för saker som de har åstadkommit.

Läs också: Dags för lönesamtal? Förhandla om det här om chefen inte ger dig mer pengar

 

9. Avslöja dina brister, ibland!

Ibland är det faktiskt bra att visa sina svagheter, med måtta. Du får sympati och uppfattas som mänsklig. Det kan vara lönt att belysa att du är lite klumpig eller glömsk av dig, så länge det inte påverkar arbetet. Dina kollegor kommer kunna relatera till dig.

 

10. Var försiktig med din närhet

Alla människor har ett personligt utrymme och när någon kommer för nära kan det skapa obehag. Var försiktig med att stå för nära dina kollegor. Däremot kan en klapp på axeln eller liknande skapa ett emotionellt band om det är vid rätt tillfälle.

 

11. ”Kopiera” något från personen

Etablera likheter genom att ”kopiera” små saker som hjälper dig att ansluta till den andra personen. Det kan vara genom att spegla vissa gester, ord eller beteenden. Det visar på att du förstår vad personen säger. Akta dock så att du inte blir en härmapa!

 

12. Ta intiativ

Var personen på arbetsplatsen som tar iniaitv till saker. Boka bord på lunchstället, dra ihop en AW eller fixa en rolig tävling i teamet. Sådant som de flesta tycker om men helst inte tar tag i själva. 

 

Artikelbild: Unsplash

Mer: 

Vill du att ditt blogginlägg ska synas lite extra? Se hit!