14 roliga teman till årets fester

14 roliga teman till årets fester

Ska du ordna ett födelsedagsparty eller ha en annan tillställning? Att välja ett specifikt tema gör festen lättare att planera och den blir garanterat mer personlig och minnesvärd. Här är fjorton teman och tips till både festfixare och gäster!

Psst! Innan du styr en fest, tänk på rådande restriktioner i och med coronapandemin.

Maskeradbal

Tips till värden: Om du vill ha ett elegant tema på festen är maskeradbal á la 1700-tal rätt väg att gå. Tänk levande ljus, pardans och mystik.

 

Tips till gästen: Ta på dig en långklänning eller kostym och täck ansiktet med en mask, som du antingen köper eller pysslar ihop själv, och du är redo!

 

Årtal eller årtionde

Tips till värden: Återupplev mellanstadiet med en 90-talsfest – eller varför inte ha samma tema på födelsedagsfesten som det år du föddes?

 

Tips till gästen: Har du kvar dina gamla Buffaloskor? Om inte, låt second hand-butiker eller dina föräldrars garderob bli din bästa vän.

 

Disneytema

Tips till värden: Om du gillar sagor är detta det perfekta temat! Gör festlokalen till en sagovärld genom att pynta med dekorationer som är inspirerade av din favoritfilm.

 

Tips till gästen: Det finns hundratals vackra och roliga figurer i Disneys värld så det är bara att välja och vraka. Kanske Anden från Aladdin, träsktrollet Shrek eller Elsa från Frost?  

 

Tema årstider

Tips till värden: Sommar, vinter höst eller vår – alla årstider har sin charm. Välj din favorit eller utgå helt enkelt från den årstid som råder när festen äger rum.

 

Tips till gästen: Blommigt och somrigt eller vitt och kallt? Det är inte särskilt svårt att klä sig efter en årstid. Om du vill gå ett steg längre kan du till exempel klä ut sig till midsommarstång, kratta eller snöskyffel.

 

Hobby

Tips till värden: Har du något specifikt intresse som präglar ditt liv? Då är det perfekt att ha det som tema på festen! Det blir genast väldigt personlig och minnesvärd.

 

Tips till gästen: Hur man bör klä sig beror såklart på vad värdens hobby är, men även här är en smart idé att kolla runt på second hand-butiker eller loppisar för att hitta en bra outfit.

 

Folkparkstema

Tips till värden: Löva en dansbana, hyr in ett band, låt någon agera korvgubbe och fixa ett chokladhjul. Charmigare än så blir det inte!

 

Tips till gästen: Klä dig i en prickig klänning, skinnjacka eller pilotglasögon. Tänk musikalen ”Grease” och du är hemma!

 

OS-tema

Tips till värden: Är du en sportnörd? Då är detta det perfekta temat! Men om du inte vill riskera att gästerna ska komma alltför lättklädda kan du välja vinter-OS istället för sommar-OS.

 

Tips till gästen: Det finns massor av idrotter och utövare att klä sig efter. Vill du sticka ut lite extra kan du välja att klä ut dig till ett redskap. En dansande diskus kanske?

 

Jorden runt

Tips till värden: Ge alla gäster ett varsitt land (skriv i sådana fall det redan på inbjudan) eller låt alla välja fritt. Ha mat från alla världsdelar på menyn, sätt ihop ett musikquiz med nationalsånger och dekorera med flaggor.

 

Tips till gästen: Hämta inspiration från ditt favoritresmål, bildgoogla landet som du har blivit tilldelad och hämta inspiration från färgerna på flaggan.

 

Bokstavstema

Tips till värden: Välj första bokstaven i ditt namn eller efternamn och planera festen efter det. Heter du Andersson? Bjud på apelsin, spela Abba, dekorera med ananaser och så vidare.

 

Tips till gästen: Klä ut dig till Alice i Underlandet, Aftonbladet, affär, altan, amningsbh eller askkopp. Bara fantasin sätter gränserna!

 

Färgtema

Tips till värden: Ta din favoritfärg och gå all in vad det gäller dekorationer, mat och klädsel – svårare än så behöver det inte vara.

 

Tips till gästen: Ta på dig en tröja i samma färg som temat eller klä dig i färgen från topp till tå. Det går såklart att komplettera med smink, smycken och rekvisita om man vill det. Behöver varken bli svårt eller dyrt!

 

Film eller tv-serie

Tips till värden: Här finns det flera olika alternativ. Antingen så väljer du din favoritfilm eller serie eller så låter du gästen välja fritt.

 

Tips till gästen: Om du får välja fritt är det bara att låta fantasin flöda! Kanske kan du och din kompis kan gå ihop och klä ut er till något klassiskt filmpar?

 

”Ursäkta, jag kom visst fel”

Tips till värden: Detta tema är enkelt att fixa med för värden – här är det gästerna som gör själva festen!

 

Tips till gästen: Ta på dig pyjamas som att du egentligen skulle sova, träningskläder för att du egentligen skulle till gymmet eller badkläder för att du egentligen skulle till stranden.

 

”Såhär kommer du aldrig se mig igen”

Tips till värden: Även detta tema är relativt enkelt för den som ordnar festen, det är vad gästerna har på sig som är grejen.

 

Tips till gästen: Ta på dig något som är så långt ifrån dig själv som möjligt. Hatar du att träna? Ta på dig träningskläder. Brukar du aldrig ha klänning? Ta på dig en lång klänning med släp och så vidare.

 

Hattfest

Tips till värden: Detta tema funkar på alla typer av fester, det kräver inte så mycket av gästerna och det spelar mindre roll hur utsmyckningen och allt annat runt omkring ser ut.

 

Tips till gästen: Med hatt menas alltså inte bara en traditionell huvudbonad – huvudsaken att du har någonting på huvudet! Det kan vara en keps, en mössa, en hjälm, en peruk eller något annat kul.

 

Artikelbild: Unsplash

Mer: 

Ska du på dejt? 7 varningstecken att vara uppmärksam på

Letar du balklänning? Se våra favoriter