6 kompistyper du bör göra slut med (nu!)

6 kompistyper du bör göra slut med (nu!)

Alla har vi någon gång stött på vännen som alltid sprider negativ energi, ger elaka kommentarer eller bara pratar om sig själv. Att göra slut med en vän kan kännas jobbigt men du gör faktiskt dig själv en tjänst. Det är oftast mer värt att ha färre nära vänner än många ytliga. Nedan listar vi 6 kompistyper som det kan vara dags att klippa vänskapsbandet med.

1. Den avundsjuke

Den avundsjuke vännen gläds sällan av dina prestationer och framgångar. Hen är konstant avundsjuk och trycker ner dig för att själv att må bättre. Oavsett om du berättar om din nya väska, den nya tjänsten på jobbet eller din nya flört får du inte särskilt mycket engagemang tillbaka. Det kan verkligen ta på dina krafter att ha en vän som ständigt är avundsjuk på allt du gör.

2. Den opålitlige

Den opålitlige vännen håller sällan hemligheter och pratar gärna högt och lågt om saker du har berättat. Ett tydligt tecken är att du alltid är lite nervös över vad hen ska säga när ni är i andras sällskap. Om det är en nära vän som du ändå har roligt med kan du ta avstånd och hålla på dina innersta tankar. Är du däremot ständigt orolig för vad hen säger bakom din rygg är det inte en kompistyp som du ska ha.

3. Egoisten

Allt handlar om egoistens liv. Er vänskapsrelation är inte på bådas villkor utan du får anpassa dig. Du får lyssna på problem, utmaningar och roliga händelser men får sällan själv en syl i vädret. Sanningen är att den här personen är antingen helt omedveten om sitt eget beteende eller bryr sig inte om dig tillräckligt för att vara värd att lägga mer energi på. Visserligen kan man gå igenom omvälvande saker i livet som gör att det här beteende är mer acceptabelt – men det finns en gräns.

4. Översittarkompisen

Översittarkompisen sätter sig själv på toppen genom att trycka ner andra. Om du ständigt nedvärderas, hånas eller bli påhoppad så är det något som inte stämmer. Det kan vara små saker som till slut leder till att du inte orkar säga ifrån eller börjar tro på det du hör.

5. Den manipulative

Den manipulative kompisen har ofta en agenda för er vänskapsrelation och kan vara skicklig på att få sin vilja fram. Du kan vara ett redskap för att hen ska nå sitt mål och är inte genuint ute för att lära känna dig. Det kan vara allt från att lära känna dina andra vänner, få en fot in på ditt jobb eller till och med ta din partner. Magkänslan brukar kunna tala om ganska snabbt om det är något som inte stämmer.

6. Pessimisten

Besserwissern förmedlar konstant negativ energi i forma av kommentarer, beteende och handlingar. Den fullkomligt suger ur energi. Vi påverkas så lätt av vår omgivning och därför är det inte bra att ha en vän som ständigt slänger med negativa kommentarer, klankar ner på allt och alla och sällan har något positivt att säga.

 

Bildkälla: Shutterstock

Text: Louisa Strid

 

 Avundsjuka är inte lätt att hantera, men ibland måste vi faktiskt ta itu med det och säga ifrån. I videon nedan listar vi tecken på att din kompis är avundsjuk på dig och mår dåligt över det.