6 tips på hur du som student får ihop ekonomin

6 tips på hur du som student får ihop ekonomin

Hösten är här och för många innebär det ännu en termin av studier och studielån och bidrag som enda inkomstkälla. Här kommer lite tips på hur du får ihop ekonomin som student. 

Min uppmaning till alla studenter är att göra en genomgång av utgifter och inkomster så att du vet hur mycket du kan lägga på respektive kategori. Planera också i god tid hur du ska hantera de månader som du inte får studiemedel, till exempel genom att söka ett extrajobb i tid, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

 

6 tips på hur du som student får ihop ekonomin

 

1. Ta med matlåda och kaffe till skolan så slipper du många onödiga utgifter

När du ändå lagar mat hemma så kan du lika gärna laga lite extra så du får en och kanske två matlådor. Pasta och ris-rätter går jättebra att frysa in vilket är bra eftersom du då kan ha ett lager med matlådor till dagar du inte hinner laga egen mat! Kaffe är bra att ta med i termos, du och vännerna kan turas om att ta med det varje dag!

2. Ansök om bostadsbidrag
Visste du att du som är student kan ha rätt att få bostadsbidrag? För att kunna få bidraget får du inte tjäna för mycket pengar, så räkna ut om du kan ansöka hos Försäkringskassan.

3. Se över kostnader för abonnemang

Se över vilka fasta kostnader du har varje månad och undersök om du kan avsluta några prenumerationer eller om du kan få studentrabatt på något, som till exempel elen.

4. Spara pengar genom att cykla

Att ha bil är väldigt dyrt då allt ifrån parkering, försäkringar och bensin ska betalas. Att åka kommunalt är billigare, men medför även det en stor kostnad varje månad. Cyklar du däremot istället sparar du in mycket pengar och får dessutom motion samtidigt!

5. Behöver du verkligen allting?

Något som är en stor pengatjuv är alla dessa impulsköp vi gör. Försök därför att tänka en extra gång innan du köper något. En regel du kan ha för dig själv är att vänta 24 timmar innan du gör köpet . På så sätt sker inte inköper på impuls och blir förhoppningsvis mer genomtänkt.

6. Välj en bra hemförsäkring

Det är lätt att som fattig student tycka att det känns dyrt och onödigt att ha en hemförsäkring, men om olyckan väl är framme så kan det bli riktigt dyrt. Många försäkringsbolag har rabatter på sina försäkringar för studenter, så se till att teckna en hemförsäkring.

Källa: Länsförsäkringar

Bor du i studentkorridor eller i en studenlägenhet och känner att den är grå och trist. Då finns det massor av kul du kan göra för att piffa upp den. I videon nedan ser du hur två tjejer gjorde om sitt tråkiga rum till den mysigaste hemmamiljön – för endast 4000 kronor.