6 tips på hur du som student får ihop ekonomin

6 tips på hur du som student får ihop ekonomin

Det är tufft att vara student, vi vet! Här är några tips på hur du kan tänka när du planerar dina dagar. 
 

Så får du ekonomin att gå ihop

1. Ta med matlåda och kaffe till skolan så slipper du många onödiga utgifter

När du ändå lagar mat hemma så kan du lika gärna laga lite extra så du får en och kanske två matlådor. Pasta och ris-rätter går jättebra att frysa in vilket är bra eftersom du då kan ha ett lager med matlådor till dagar du inte hinner laga egen mat! Kaffe är bra att ta med i termos, du och vännerna kan turas om att ta med det varje dag!

2. Ansök om bostadsbidrag
Visste du att du som är student kan ha rätt att få bostadsbidrag? För att kunna få bidraget får du inte tjäna för mycket pengar, så räkna ut om du kan ansöka hos Försäkringskassan.

– Min uppmaning till alla studenter är att göra en genomgång av utgifter och inkomster så att du vet hur mycket du kan lägga på respektive kategori. Planera också i god tid hur du ska hantera de månader som du inte får studiemedel, till exempel genom att söka ett extrajobb i tid, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

3. Se över kostnader för abonnemang

Se över vilka fasta kostnader du har varje månad och undersök om du kan avsluta några prenumerationer eller om du kan få studentrabatt på något, som till exempel elen.

4. Spara pengar genom att cykla

Att ha bil är väldigt dyrt då allt ifrån parkering, försäkringar och bensin ska betalas. Att åka kommunalt är billigare, men medför även det en stor kostnad varje månad. Cyklar du däremot sparar du in mycket pengar och får dessutom motion samtidigt!

5. Behöver du verkligen allting?

Något som är en stor pengatjuv är alla dessa impulsköp vi gör. Försök därför att tänka en extra gång innan du köper något. En regel du kan ha för dig själv är att vänta 24 timmar innan du gör köpet. På så sätt sker inte inköper på impuls och blir förhoppningsvis mer genomtänkt!

6. Välj en bra hemförsäkring

Det är lätt att som fattig student tycka att det känns dyrt och onödigt att ha en hemförsäkring, men om olyckan väl är framme så kan det bli riktigt dyrt. Många försäkringsbolag har rabatter på sina försäkringar för studenter – så se till att teckna en hemförsäkring.

Artikelbild: Unsplash

Mer:

Dags för lönesamtal? Förhandla om det här om chefen inte ger dig mer pengar