Devote testar: att göra sushi

Devote testar: att göra sushi

Anna Dahlbäck, Caroline Nyström och Michaela Forni hälsade på sina vänner Lowe och AdamItamae Izakaya för att lära sig göra sushi från scratch. Det blev ett långt och trevligt besök och tjejerna fick lära sig allt från att förbereda ris och filéa fisk till att smaksätta egna makirullar och göra snygga uppläggningar.

Om du inte har några vänner som jobbar som sushikockar, kolla upp kurser på nätet eller samla ihop ett gäng kompisar och ha en egen sushiskola. Här nedanför kan du se bilder och läsa recensioner från Annas, Carolines och Michaelas kväll på sushibaren - enjoy!

Vad: Sushiskola
Var: Itamae Izakaya, Odengatan 106, St Eriksplan

OVEimg_6375.jpg

OVEimg_6397.jpg

OVEimg_6432.jpg

OVEimg_6725.jpg

Michaela:

”När sushiligan äntrade Sveriges minsta sushihak på St Eriksplan var förväntningarna blandade. Jag trodde ärligt talat att det skulle vara svårt. Svårt, trånga utrymmen och inte så mycket utrymme för kreativitet. Fisk och ris liksom.

Jag hade fel fel fel. Vilken grej att göra sushi! Jag önskar verkligen att jag var ambitiös nog att ta mig an detta på hemmaplan, men ett steg i taget. Vi fick i alla fall en historielektion i sushi och sedan göra egna makis, alltså rullar, enligt fantasi. Jag gjorde en med färsk tonfisk, avokado, gurka, picklad rödlök, chilimayo och koriander. Sedan toppade jag med rödlök, krisp och mer chilimayo, torkad chili och mer koriander. Den blev ljuvlig! Hade beställt den på det lokala sushihaket dagligen om jag fick chansen.

Fler ställen borde öppna upp för roligare sushi. Färsk fisk, bra råvaror och spännande kombinationer känns som rätt sätt för sushi i Sverige 2014. Tack till Adam och Lowe som äger stället och visade oss hur man gör sushi från grunden. Jag kommer gärna tillbaka!”

OVEimg_6455.jpg

OVEimg_6742.jpg

OVEimg_6530.jpg

Anna:

”Äntligen fick jag någon att fråga om vad alla de där japanska uttrycken stod för. Sashimi, nigiri, yakitori... Jag hade aldrig förstått skillnaden. Jag skulle kanske inte säga att jag är en expert nu heller, men jag har betydligt mer koll på vad sushi faktiskt är och att det inte alls är lika lätt som det ser ut bakom disken.

En av de första sakerna vi fick testa på hos Itamae Izakaya var att göra i ordning riset. Vi fick väldigt tydliga instruktioner om hur det skulle blandas, först väldigt hårdhänt men sen lite mjukare, och hela tiden i en rask takt. Jag som trodde att det bara var att koka och servera.

När riset var klart fick vi göra makis. Jag var först ut att testa och kände mig ännu inte helt varm i kläderna, utan lät kocken Lowe leda mig till vad för ingredienser som skulle passa. Det blev en rulle med räkor och avokado som jag sedan rullade ihop, skar upp och dekorerade med hummermayo, rom och friterade nudlar. YUM!

Eftersom jag är dålig med knivar lät jag Caroline och Michaela skära upp fisken som vi sedan använde till nigiris. Av någon anledning var nigiris svårare att göra än makis, men efter några dåliga försök blev den sista äntligen bra.

Dagen slutade på bästa möjliga sätt: Tre stora sushi-fat med (varning för skryt) några av de bästa sushis jag smakat!”

OVEimg_6558.jpg

OVEimg_6615.jpg

OVEimg_6641.jpg

Caroline:

”Det är inte alls så enkelt att göra sushi som det ser ut, men det är väldigt roligt och nästan lite rogivande. Dessutom får man tillfälle att utnyttja sin kreativitet genom att sätta ihop olika smaker, dekorera och lägga upp.

När vi var och hälsade på Lowe och Adam fick jag lära mig så många roliga saker. Att fliéa fisken var nog det jag gillade bäst, kanske för att jag hade ett svagt minne av hur man gjorde då min morfar visade mig det när jag var liten. Men förutom fisken så var det intressant att få lära sig sushins historia (kommer dock inte ihåg så mycket nu) och att se hur man gör i ordning riset innan man använder det till att göra makirullar och ”vanliga” bitar.

Jag som inte äter sushi speciellt ofta hade aldrig kunnat ana att jag skulle tycka det var kul och intressant att göra det från grunden. Men nu i efterhand är jag övertygad om att jag kommer styra ihop en sushikväll nästa gång det är dags att hitta på något med tjejerna. Och jag kommer definitivt gå tillbaka till Itamae Izakaya - bästa sushin i stan!”

OVEimg_6657.jpg

OVEimg_6688.jpg

OVEimg_6639.jpg

OVEimg_6754.jpg

 

Har du gjort egen sushi någon gång?