Fem filmer som skildrar modeindustrin

Fem filmer som skildrar modeindustrin

CONCEPT SAMARBETE

The Neon Demon (2016)

Listan startar med ett något vågat tips. Denna psykologiska thriller som regisserats av Danmarks hetaste filmskapare Nicolas Winding Refn (även känd för “Drive” med Ryan Gosling) garanterar en stark upplevelse. Inte bara för att den har en del utmanande och magstarka scener, utan också för att den har ett kraftigt visuellt uttryck där dess urläckra och avantgardistiska mode är en central del.

Handlingen följer den unga och lovande modellen Jesse, spelad av den stigande stjärnan Elle Fanning, som flyttar till Los Angeles i jakt på framgång. Väl där hamnar hon snart i klorna på en grupp kvinnor, vars besatthet av skönhet gör dem beredda att ta till alla medel för att komma åt hennes ungdom och vitalitet.


Phantom Thread (2017)

För en mindre explosiv film om mode, men som för den sakens skull inte saknar uttryck, rekommenderas “Phantom Thread”. Detta vackra drama tar oss till 1950-talets London och handlar om den excentriska modedesignern Reynolds Woodcock och hans laddade relation till älskarinnan Alma som inspirerar honom i hans arbete.

Filmen som kom att bli den sista av trefaldigt Oscarsbelönade Daniel Day-Lewis skildrar modeindustrin på ett noggrant och vackert sätt. Fokus är på Woodcocks känsla för detaljer och hans strävan efter perfektion, vilket speglar krav som ofta ställs på modeindustrin.


Second Act (2018)

Artisten och skådespelaren Jennifer Lopez är en modeikon i otaliga människors ögon världen över. I komedin “Second Act” får vi se henne glänsa lite extra, när hon visar upp ett dussintal olika moden. Här spelar hon Maya, en frustrerad butiksarbetare i Queens som med hjälp av ett påhittigt CV och en helt ny stil ser till att landa drömjobbet och bossa på den stora scenen. 

Av alla nya filmtips Netflix prenumeranter letar efter är det lätt hänt att man missar guldkornen. “Second Act” gjorde stor succé när den kom ut 2018, och lockar än i dag till garv samtidigt som den är en stor källa med inspiration för den som vill prova på en ny stil.


Cruella (2020)

Den närmast besatta dalmatinkidnapparen Cruella de Vil är en skräcksymbol i mångas ögon. Åtminstone för de som växte upp på 90-talet och bänkade sig framför Disneyfilmen “101 dalmatiner”.

I “Cruella”, med Emma Stone som titelkaraktären i sina yngre dar, får vi historien om hur hon blev en hämndlysten skurk. Under resans gång matas vi även av mode som refererar till 70-talets mode i London där punk och glamour mötte varandra för en unik mix. Filmen visar oss också hur tuff kampen om att bli uppmärksammad och respekterad designer kan vara.


House of Gucci (2021)

På tal om ikoniskt mode, så är frågan vad som kan toppa Gucci-familjens inverkan på industrin. I den stjärnspäckade dramabiografin “House of Gucci” får vi en närmare inblick i vad som pågick bakom kulisserna, där familjen blev hårt drabbad av interna konflikter och intriger.

Den hyllade filmen med de två superstjärnorna Lady Gaga och Adam Driver i huvudrollerna, visar också hur modevärldens glamorösa yttre kan användas för att uttrycka både makt och status. 

Nej, det råder inga tvivel om att modeindustrin utgör en fascinerande och komplex värld som lägger grunden för en mängd olika berättelser.