Fredagsprofilen: Happy Cake!

Fredagsprofilen: Happy Cake!

Den här veckan dyker Devote ner i en av de nominerade till Svenska Designpriset. Charlotte Olsson och hennes företag Happy Cake gör tavlor, sjalar och konstverk. 

Scrolla ner och njut av en härlig intervju och underbara bilder. 

OVEhappycake3.jpg

Grattis till nomineringen av svenska designpriset!
 Hur känns det?  
Tack så väldigt mycket söta du! Det är verkligen en underbar känsla. Det känns så skönt att få en bekräftelse på att allt mitt hårda jobb och den långa process jag haft inte varit förgäves. Juryn har nominerat mitt mönster Happy Cake till slutomröstningen för Svenska Designpriset 2015 och det känns överväldigande och overkligt. Jag ser verkligen fram emot att se hur det går nu mellan 14e och 20e september då svenska folket får rösta och avgöra vilken designer som vinner. Jag är så oerhört lycklig och stolt! 


Berätta lite om din konst. 
I min konst inspireras jag av att ta tillvara på det som redan finns, jag brinner för att ge gammalt hantverk nytt liv och med det ett nytt värde. De material som jag använder när jag skapar min konst är konstverk i sig. Inget är det andra likt. Att arbeta utifrån dessa förutsättningar gör att varje konstverk blir helt unikt. Jag skulpterar med återvunnen textil ut ur gamla ramar, 3D effekten blir väldigt läcker! Motiven är främst tårtor, champagne, hjärtan, korsetter och djur. 

OVEhappyckake1.jpg

Hur skulle du beskriva dig själv?
 
Haha, ja du vilken svår fråga! Jag är nog en väldigt positiv och kreativ person. Är också väldigt ambitiös vilket märks tydligt i mitt jobb. Och så är jag väldigt familjekär, älskar att omge mig med goa människor, god mat, hav och resor! 
 

Hur kom du fram till att du ville studera och jobba med mode och design?  
Det kändes nästan som att alla runt omkring mig visste vad jag skulle göra och det tyngde ner mig lite i och med att jag själv inte riktigt visste. Till slut så bestämde jag mig för att börja gå lite olika kurser för att känna mig fram. Jag läste konsthistoria, historia, franska och gick i silversmide, keramik, akvarell och textil konst. Tillslut föll det på det textila för jag sydde mycket. Jag utbildade mig till mönsterkonstruktör både på Art College och Tillskärarakademin. Jag arbetade med detta några år, sedan märkte jag att jag var mer intresserad av själva säljandet och började arbeta med accessoarer för ett ganska stort världsomspännande modemärke. Efter att jag blivit mamma var det som att alla dessa pusselbitar föll på plats. Allt ovanstående har format mig till den jag är idag. Jag valde då att satsa 100% på mitt konstnärsskap och textil formgivning. Mode och design är ett så otroligt brett område så mitt råd är att känna efter, testa allt och lite till så hamnar du tillslut där du ska och vill vara. 

 

Hur kommer det sig att du döpte ditt mönster till Happy Cake?  
Sedan jag var liten har jag alltid målat tårtor, det är bara uttryckssättet som har ändrats med åren. Så mönstret bygger på fyra glada tårtor. Happy Cake! Efter mycket letande fann jag tillslut en ljuvlig liten generationsägd fabrik vid Comosjön i Italien. Där trycker de mitt Happy Cake på 100% exklusivt siden i två storlekar, en scarf och en näsduk.

OVEhappycake2.jpg


Vilket tips tror du är det viktigaste för att nå sina drömmar?
 
Att våga! En gång när jag var 18 år var jag på en fest med mina föräldrar där även vår Kung och Drottning var närvarande. När dansen satte igång fick jag idén att bjuda upp Kungen. Jag var nervös, men jag tog ändå mod till mig och frågade. Han sade ja och vi dansade. Efteråt var det så många andra som ville dansa med Kungen att de fick flytta honom till ett vip rum. Denna händelse har påverkat mig starkt och jag är säker på att den tillsammans med mina idéer och hårt arbete har tagit mig där jag är idag. 


Har du haft några motgångar på vägen? Vilket är ditt bästa motto för att inte ge upp?
 
Självklart har jag motgångar och de allra flesta är faktiskt i mitt huvud. Det är väldigt lätt att tänka ”Det går aldrig!” ”Jag är inte tillräckligt bra!” eller  ”Folk kommer att skratta åt mig!”. Arbetar man lite hela tiden med sig själv kommer det tillslut ändras till  ”Det går!” ”Jag är grym!” eller ”Folk älskar det jag gör!” Alla kommer självklart inte älska det du gör men ser du det på rätt sätt kan det vara en stor inspirationskälla. 

Ibland så kan ju allt kännas hopplöst, till exempel när saker inte blivit som man tänkt sig. Det kan vara något i vardagen eller när jag får ett par sjalar från tryckeriet som blivit fel. Men då är det åter igen dags att tänka om. Hur kan jag vända detta till något bra? För det kan man nästan alltid! Nu får kunder stå på väntelista, de blir ännu mer sugna så när sjalen väl kommer blir de jätteglada! Jag vet att det är lätt att säga, men med en positiv inställning klarar man nästan allt. Mitt motto kan ni nog lista ut, tänk positivt! 


Var kan vi se dina tavlor och konstverk?
 
Lite här och där. Jag har sålt mest till privata samlare över hela världen. I Göteborg har  Drottning Silvias Barnsjukhus, Ronald McDonald Hus, Hello Monkey restaurangerna med flera mina konstverk.

OVEhappycake5.jpg

Vad är du mest stolt över?
 
Under de senaste halvåret har jag auktionerat ut några av mina tavlor till förmån för olika välgörenhetsorganisationer. Tillsammans har dessa inbringat över 360.000:-. Av dessa kan jag nämna en tavla som gick till Prinsessan Sofias organisation, Project Playground. Där min tavla drog in 105.000:-. Jag är väldigt stolt över att kunna vara med och bidra till välgörenhet, det är något jag gärna vill fortsätta med i framtiden. Sedan var det självklart väldigt stort när Europarådet för Mänskliga Rättigheter i Strasbourg uppmärksammade min konst med en stor separat utställning för exakt ett år sedan. 


Om du kunde säga något till ditt 15 åriga jag, vad skulle du säga då?
 
Lustigt, jag har faktiskt tänkt på det ibland. Tank om jag kunde få gå tillbaka i tiden och viska i mitt öra: Oroa dig inte så mycket, det kommer bli bra! Se till att ha så mycket skoj du bara kan under tiden så faller pusselbitarna på plats! Jag säger inte att du bara ska festa och ligga på playan. Nyfikenhet, hårt arbete, idéer, skoj går någonstans hand i hand. Mår du bra kan du göra ett bra jobb, mår du ännu bättre utvecklas du! Våga testa! Våga fråga! Våga göra fel! Vem vet, det kan bli väldigt rätt! 
 

Vilken är din högsta dröm?  
Min högsta dröm är att alla människor ska få leva harmoni och med god hälsa på en frisk jord. Därför arbetar jag med välgörenhet så mycket jag bara kan. Man kan inte göra allt men alla kan göra något! 


Gå in och rösta på Happy Cake HÄR