LÄR KÄNNA AMANDA FONDELL

LÄR KÄNNA AMANDA FONDELL

För snart två år sedan stod hon som vinnare av Idol Sverige inför en publikfylld Ericsson Globe. Idag har den då lite blyga och oerfarna Amanda Fondell blommat ut och blivit en artist med attityd och glöd. Just nu syns hon i en jeanskampanj för klädkedjan JC tillsammans med ett flertal andra bekanta ansikten. Hon är dessutom inne på sluttampen av sitt andra album och i sommar släpps singeln som ska sätta prägel på plattan som kommer i höst.
 - För tillfället fokuserar jag helt på sommarsingeln. Det är sista rycket och nu återstår bara några saker. Plattan ska få ett namn, lanseringsdatumet ska bestämmas och lite annat smått ska fixas, säger Amanda.

Vi sitter i ett av skivbolaget Roxy Recordings ljudisolerade rum. Hon är för dagen klädd helt i svart och har ett par klumpiga skor med silverspännen på fötterna. Bredvid henne ligger en jeansfärgad kappa som hon fyndade i en second hand-butik några timmar tidigare. Amanda berättar att hon gillar mode och att hennes medverkan i JC-kampanjen gav mersmak för framtida moderelaterade jobb.
 - Kläder är ett stort intresse för mig och jag har alltid varit petig med hur jag ser ut och hur folk uppfattar mig. Jag är ganska lekfull i min stil och absolut inte rädd för att testa nya saker.

Förutom att Amanda den senaste tiden har synts i diverse tidningar, på enorma affischer i Stockholms tunnelbanor och andra reklamtapetserade ställen kunde man för två månader sedan se henne i tv-rutan då hon medverkade i Melodifestivalen med låten ”Dumb”. Tyvärr gick det inte så bra hon hade hoppats på och Amanda tog sig inte vidare från delfinalen i Skellefteå. Men trots sin självkritiska sida är hon ändå nöjd med debuten i den stora musikfestivalen.
 
- Jag blev såklart besviken men är ändå stolt över min prestation. Jag fick ut det jag ville, gjorde mitt bästa och allt i numret satt som det skulle. Det var ett tufft startfält i den deltävlingen och alla var väldigt duktiga, säger Amanda och förklarar att hon efter både Idol och Melodifestivalen känner sig färdig med tävlingar för ett bra tag framöver.

OVEjcjfakampanj_juliadanneamandahaddy1.jpg
Amanda Fondell en vit jeans-outfit för JC. Här tillsammans med Danne Eriksson, Julia Frej och Haddy Foon

Men det var ju tack vare den förstnämnda sångtävlingen som hon blev folkets favorit-Amanda och klev in i artistvärlden på riktigt. Fast det där med att tävla i musik och att behöva framföra låtar i genrer som inte faller en själv i smaken, det var ju egentligen inte hennes grej…
 - Jag var ganska skeptisk till Idol och hela konceptet från början. Det var faktiskt min kompis som övertalade mig att söka in till programmet, och efter att ha funderat på hennes förslag ett tag blev jag sugen på att få någon sorts respons på det jag gjorde.

Amanda började spela gitarr tillsammans med sin vän i tolvårsåldern och insåg då snabbt att det var musik hon ville hålla på med. I högstadiet startade kompisparet ett band och visade upp sina talanger på bland annat privata fester och bröllop.
 - Jag hade inte tänkt att satsa på musiken då... I alla fall inte innan jag hade gått klar skolan. Tanke var att ha den som en hobby, men så känner jag inte idag! Nu när jag har kommit såhär långt vill jag bara fortsätta mot toppen, säger Amanda och skrattat lite genant.  

Hon är inte skrytsam med sin framgång, snarare blygsam. Det är imponerande att den tillsynes unga och stillsamma tjejen som sitter och dinglar lätt med ena benet är utrustad med den kraftfulla röst och attityd som hon gång på gång visar upp på scen. Amanda säger själv att de två senaste åren har fått henne att mogna och att hon inte längre är en liten tjej - nu har hon blivit en kvinna.
 - När jag vann Idol hade jag aldrig ens flugit ensam, vilket jag nuförtiden gör dagligen vissa perioder. Jag var liten och puttenuttig innan, men nu har jag mognat och blivit stor, säger hon.

OVEskrmavbild_2013-04-20_kl._13.54.17.jpg

Amanda är född och uppvuxen i den skånska staden Linderöd, men är sedan augusti förra året bosatt i centrala Stockholm. Hon flyttade till storstaden för att kunna jobba mer intensivt med musiken - men inte ensam. Pojkvännen Joel gjorde henne sällskap och nu delar paret en lägenhet och har varandra i den ännu lite obekanta staden. För att vara ny är inte helt lätt. Inte heller att i vuxen ålder behöva söka upp nya kontakter och vänner.
 
 - Alla som är nyinflyttade i en stad upplever nog att det är ganska svårt att skaffa vänner. Men jag är tacksam över att jobba i musikbranschen, för där finns massa häriga människor med samma intresse som jag. Så några kompisar har jag allt fått… Och jag är glad över att Joel flyttade med mig, annars hade jag nog bara suttit hemma och häckat i min ensamhet, säger Amanda.

Den har gått fort för den här artisten. Fondell var 17 år när hon vann Idol och segern fick henne att ta beslutet att hoppa av skolan för att satsa allt på musiken. Och även om hon tycker att det känns surt att inte få springa ut med den vita mössan tillsammans med vännerna i Linderöd i sommar ångrar hon inte sitt val. Musiken är det hon lever för och Amanda är långt ifrån klar med sin karriär.
 - Jag ser fram emot att samla på mig ytterligare erfarenheter och bli mer insatt i branschen. Det är ju det allt bygger på - att ta in så mycket man kan och lyssna på andra som vet vad de pratar om. Visst är det hård konkurrens i musikvärlden, alla artister är duktiga, men jag kör mitt egna race och tror på mig själv.

 

AV: CAROLINE NYSTRÖM
caroline.devote.se
BILDER: ROXYRECORDINGS / IBEYOSTUDIO