Lär känna Janni Delér

Lär känna Janni Delér

Som en blixt från klar himmel - boom! - slog hon ned i bloggvärlden. Janni Delér har inte ens bloggat i ett år men statistiken visar redan höga siffror. Hon har dessutom över 120 000 (!) followers på Instagram och för bara några veckor sedan utsågs hon till ”Årets nykomling” på Finest Awards.
  - I början var allt lite läskigt och jag förstod nog inte riktigt vad som hände då. Det är nu jag börjar förstå att statistiken inte bara är siffror utan faktiskt människor som följer mitt liv och vet vem jag är.

Janni är tjejen med livet som många drömmer om. Tillsammans med pojkvännen och skidåkaren Jon Olsson reser hon runt i världen - ena veckan Dubai, andra veckan Monaco - och tar del av upplevelser och platser som andra knappt vågar fantisera om.
  - Jag lever ett ganska annorlunda liv, vilket troligtvis är en bidragande faktor till att det är så många som följer min blogg. Jag reser mycket och det händer alltid något nytt! Men jag hoppas även att mina läsare följer mig för att de gillar min klädstil, för mode är något jag själv är väldigt intresserad av, säger Janni.

OVEee59a40fc503f27abc913d9165d3fe25.jpg
Janni är ofta uppklädd och älskar fina skor och väskor. Här är hon en varm kväll i Monaco.

Vi sitter på Saturnus i Stockholm, ett franskinspirerat kafé som just för tillfället är lugnt och stillsamt. Jag tittar på Jannis händer som är slutna kring en kopp cappuccino toppad med ett mjukt, fluffigt mjölktäcke. Hennes naglar är vitmålade, fingrarna pryds av fina ringar och runt handlederna har hon flera armband. Hon ser exklusiv och trendriktig ut - hennes modeintresse går inte att ta miste på.
  - Min stil är ganska basic men har en annorlunda twist. Den är enkel, men jag gillar galna detaljer, så som ett par flippade skor, en färgklick till väska eller en crazy hatt, säger Janni och gestikulerar med händerna över huvudet.

Jag förstår precis vad hon menar, för bara genom att snabbt scrolla i Jannis blogg så förstår vem som helst att den här tjejen har en garderob som är både större och mer varierande än de allra flesta. På outfit-bilderna bär hon allt från svindyra väskor, skyhöga klackar och vackra klänningar till jeans från kedjorna, bekväma sneakers och mer plånboksvänliga accessoarer.
  - Jag köper mycket kläder utomlands, just för att jag ofta hittar annorlunda och roligare grejer i andra länder, säger hon.

Innan vi påbörjade vårt samtal möttes vi upp en bit bort från kaféet, på Birger Jarlsgatan närmare bestämt, för att Devotes fotograf skulle ta några bilder på bloggerskan. Van som hon numera är, ställde hon upp sig framför kameran, testade olika vinklar, gick upp och ned för en trappa, låtsades kolla mobilen, stirrade in i linsen, såg allvarlig, glad och busig ut. Men faktum är att Janni inte alltid har varit bekväm framför kameran, vilket i dag är nästintill ofattbart för utomstående.
  - För några år sedan hatade jag att vara med på bild och brydde mig aldrig om att fota saker. Det var när jag skaffade Instagram som jag fick upp ögonen för det. Och nu bär jag med mig kameran typ överallt, säger hon.

OVEf0a47e22302b2c27224a2348d6694b1c.jpg

För drygt ett år sedan, alltså precis innan Janni började blogga, var hon exakt densamma som hon är i dag. Förutom det där med bildvanan då. Hon reste lika mycket, hade samma klädstil, umgicks med samma vänner och var - enligt henne själv - precis lika envis som nu.
  - Jag är väldigt envis, säger hon och skrattar. Jon säger ofta ”det är väl då fan att du ska vara så jävla envis”. Men envishet är väl både en positiv och negativ egenskap, säger hon och ser fundersam ut. 

  - Bland folk, alltså i stora sällskap, fortsätter hon, är det nog inte speciellt charmigt att vara envis. Trist liksom… Men jag tror absolut att det är tack vare min envishet som till exempel min blogg har blivit så stor, för att jag är bestämd och aldrig ger mig.

Hon är tuff, envis och bestämd. Har mycket skinn på näsan och tar ingen skit. Men hon är också snäll, glad, genuin, trevlig och dessutom otroligt vacker. Och när hon berättar om sin mer eller mindre problemfria uppväxt och att hon inte har ett endaste litet komplex som gnager henne, känns hon nästan för bra för att vara sann.
  - Jag har faktiskt inga problem. Jag är nöjd med mitt liv, med mig själv och hur jag ser ut. I dagsläget finns det inget med mitt utseende som jag vill ändra på. Just nu är jag jättenöjd med allt, säger Janni och rycker lätt på axlarna.
 
Det finns inget skrytsamt i hennes sätt att säga att hon tycker att livet är perfekt. Och efter att Janni har sagt att hon är nöjd med sig själv tillägger hon snabbt att hon tycker att alla borde vara det.
  - Det är så sjukt viktigt att vara det, säger hon. Om du inte gillar dig själv, vem ska då göra det? Alltså, vad jag menar är att det är svårt för andra att gilla dig om du inte gör det själv.

OVE_dsc4586.jpg
Janni berättar om sitt liv för Devotes redaktör Caroline

Har du alltid varit så här tuff och självsäker?
  - Ja, jag vet inte var det kommer från… Eller jo, min pappa är likadan. Men det är sådan jag är som person. Och jag gråter aldrig! Jag kan inte gråta. Jag minns inte sist jag grät. Jag kan få en klump i halsen om jag tycker att något är sorgligt, men nej, jag gråter inte.

Men va?! Du gråter aldrig?
  - Haha, nej…

Skulle du vilja gråta? 

  - Ja! Min mamma gråter för typ allt. Om någon åker ut ur Sveriges Mästerkock, då gråter hon. Och jag önskar att jag ibland bara kunde slappna av och gråta en skvätt - men nej! Jag vet liksom inte vad jag ska gråta för. Jon säger att jag alltid är glad och lycklig, och ja, så är det ju faktiskt…

För två år sedan träffade hon sin pojkvän Jon Olsson. Janni var nyligen hemkommen från London där hon under sex månader hade bott, festat och jobbat. När hon kom tillbaka till Sverige igen var hon kluven i tankarna om sin framtid. Hon ville plugga, men hade ingen aning om vad. Vilket kanske var tur, för det var då, på en middag på en av Stockholms inneklubbar, som hon träffade Jon. Och efter två veckors intensivt umgänge bestämde hon sig för att börja resa med honom på tävlingar, träningar och diverse äventyr.
  - Jag flyttade tillbaka till Sverige för att ta tag i livet. Men eftersom jag inte hade en aning om vad jag ville göra så festade jag lite till, träffade Jon och ja... jag valde att resa med honom helt enkelt. Så det var ju på sätt och vis bra att jag inte började plugga för då hade vi nog inte träffat varandra.

OVEjon_olsson__janni_delr.jpg
Janni tillsammans med pojkvännen Jon. Bild: stureplan.se

Att ”ta tag i livet” och skaffa sig en utbildning är något som stundtals ligger som ett litet, litet ångestmoln över Janni. På bloggen får hon ofta kommentarer som pikar om att hon inte gör något och att hon lever på sin pojkvän.
  - När jag tänker på att jag inte har någon utbildning eller det som folk kallar ”riktigt jobb” så får jag inte ångest. Men när jag får frågor om det, speciellt utomlands där folk inte förstår vad man gör som bloggare, så känns det lite småjobbigt. Men samtidigt så har jag aldrig jobbat så mycket som jag gör nu. Jag tror inte att folk inser det, att det jag gör tar tid och kräver energi, säger Janni.
  - Men, fortsätter hon, om jag någon gång hittar en utbildning jag tycker verkar intressant så kommer jag läsa den. Eller om jag hamnar i en situation där jag känner att jag behöver mer kunskap om ett ämne, då kommer jag plugga. Jag behöver bara veta exakt vad det är jag vill göra.

Du och Jon har ju ett distansförhållande eftersom du inte alltid är med honom på resorna, hur är det egentligen?
  - För oss funkar det jättebra! Vi uppskattar tiden vi träffas väldigt mycket. Men det klart att det är skitjobbigt ibland. Som nu när Jon åkte för ett par dagar sedan, jag vet inte varför men det var jättejobbigt. Jag låg kvar i sängen när han gick och kände mig liten och ledsen.

Vad gör du när det känns jobbigt då?
 
- Jag sysselsätter mig! Jag träffar mina tjejkompisar och passar på att göra sådant som jag annars inte gör. Och för mig är det viktigt att hitta på något på kvällarna, för det är ofta då det blir som jobbigast. Så ibland käkar jag middag med en polare, går på bio eller något sådant. Dessutom prioriterar jag att träna, för det är något jag älskar att göra men som ibland prioriteras bort när det är mycket annat på gång. 

OVE_dsc4607.jpgKaffe och cappuccino under intervjun på Saturnus

Att Janni älskar att träna och vara hälsosam är nästan lika tydligt på hennes blogg som kärleken till kläder och mode. Hon skriver ofta om svintuffa, svettiga pass eller en skön morgonrunda och tipsar om fräscha, nyttiga smoothies och andra recept som går i hälsans tecken.
  - Jag har alltid gillat att träna och tycker det är så himla skönt, säger hon och fortsätter sedan berätta om sin egen syn på träning, hälsa och den rådande träningshetsen i diverse sociala medier och bloggar.
   - Jag tycker att hetsen kring att träna och vara smal har lagt sig lite. Och det här med träning på till exempel Instagram är både positivt och negativt tycker jag. Jag själv publicerar tränings- och matbilder för att inspirera. Men det är negativt om folk får ångest när de ser att andra tränar typ sex dagar i veckan. Vilket jag inte gör, ska jag tillägga. Jag tränar kanske tre eller fyra dagar i veckan.

Känner du dig påverkad av tränings- och smalhetsen som ständigt pågår?
  - Nej, men det klart att jag märker av den. Fast nu för tiden tycker jag att det har övergått från smalhets till någon typ av muskel- och proteinhets. Många riskerar att överträna istället för att hålla sig på en hälsosam nivå: ”Åh, jag drack en rå äggula innan min PW på två och en halv timme. Sedan åt jag havregrynsgröt med proteinpulver och sedan körde jag två timmar på gymmet”. Alltså… det blir ju för mycket. Och det är synd när folk, alltså omvärlden, tror att det är så man ska leva.

OVE20fb677dfe07bce04807abf591d605b9.jpg
Kontrasterna i Jannis liv: ena dagen klackar i Monaco, nästa dag barfota i öknen i Dubai

Janni läppjar på sin cappuccino, ställer ned koppen på fatet och tittar på mig. Jag lägger märke till hennes halsband som skymtar under kragen på hennes stickade polotröja och jag vet att jag har sett det förut - många gånger.
  - Jag har nästan alltid på mig det här. Det står ”J” på ena sidan och ”always” på andra sidan, säger hon och visar mig den cirkelformade berlocken som hänger på en tun, tun kedja. Jon har ett likadant, han fick det av mig i julklapp.

Hon ler stort och lägger huvudet på sned. Det är så tydligt att Janni njuter av varje sekund av livet. Hon är tacksam för allt hon får vara med om och alla som finns i hennes närhet - både gamla och nya vänner. Och trots hennes snabbt uppåtgående framgångskurva har hon fortfarande fötterna på jorden och räds inte nya utmaningar, snarare tvärt om. Janni är taggad på allt som händer just nu.
  - Jag tycker att allt är så himla roligt. Och jag har träffat så otroligt många härliga, nya människor och fått massor med kompisar som också är aktiva i bloggvärlden. Vissa tror kanske att de är konkurrenter, men så är det verkligen inte. Jag ser det mer som att vi kan lyfta och hjälpa varandra. Till exempel så länkar jag mer än gärna till någon annans blogg, varför inte liksom? Alla skriver om sitt liv och om olika saker, så det är ingen idé att tävla. Även om jag är en riktig tävlingsmänniska…

 

Besök Jannis blogg HÄR

 

AV: CAROLINE NYSTRÖM
carolinenystrom.se

BILD 3, 4 & 6: AMANDA ÖHNELL
ohnell.devote.se