Lär känna Nicole Falciani Grängshem

Lär känna Nicole Falciani Grängshem

Nicole Falciani Grängshem är en 16-årig tjej som redan när hon låg i barnvagnen startade sin karriär som modell. I dag står hon fortfarande framför kameran titt som tätt - samtidigt som hon driver en välbesökt blogg, skådespelar, går i skolan, snackar om tonårsliv i en podcast med Chloé Schuterman, hänger med kompisar och träffar killar. Hon är en person som trots motgångar i form av elaka bloggkommentarer och förutfattade meningar, står upp för sig själv och fortsätter på vägen mot sina drömmar.
  - Jag vill flytta utomlands, bli känd skådis, designa en klädkollektion och, ja, det är så mycket jag vill göra, säger Nicole som just har fått en assiett med tre små, chokladtäckta wienerbröd.

Det är tidig kväll och vi sitter på ett franskinspirerat café på Biblioteksgatan i Stockholm. Jag, hon och hennes mamma Daniela. Några timmar innan vårt möte såg jag Nicole och ett flertal andra kända profiler kasta av sig kläderna i musikvideon till låten Klä av dig naken som gruppen De vet du har gjort. Och trots att hennes mer privata kroppsdelar är censurerade i videon så fick den mig att fundera över om den blyga, försiktiga bilden jag fått av henne genom bloggen inte alls stämmer. 
Så när vi träffas, har slagit oss ned i ett av caféets mer avskilda hörn och fått beställa det vi vill ha, frågar jag givetvis om videon och om hon har lätt för att bjuda på sig själv.
  - Både ja och nej. Det är många som har sagt att det var oväntat gjort av mig. Men ja, jag har lätt för att bjuda på mig själv… I alla fall bland folk jag känner, säger Nicole och fnissar lätt.

När jag frågar om hon är helt näck i videon eller om det gömmer sig en bikini under censuren kollar hon på sin mamma som säger:
  - Det är jag som har filmat. Och jag skulle inte filma min dotter naken på en strand i Australien, så mycket kan jag säga.

OVEsenap7.jpg

Både Daniela och Nicole börjar skratta högt och tittar på varandra. Det märks tydligt att de har en bra relation och att de är så mycket mer än bara mor och dotter - de är precis som bästa kompisar. Nicole vänder sig ofta till sin mamma för att få hjälp med att svara på vissa frågor. Inte för att frågorna är svåra eller jobbiga, utan mer för att det faller sig naturligt och för att hennes mamma är delaktig i det mesta hon gör.
  - Jag tycker det är skönt att ha med mig mamma. Eftersom jag bara är 16 år så är hon med på möten och skriver på avtal för olika jobb jag gör, säger Nicole.

Hon har många drömmar, stora mål och har bestämt sig för att ett kontorsjobb inte är något för henne. Nicole vill göra mycket och känner sig redan stressad över att inte hinna med allt. Och gammal, det vill hon inte bli.
 - Jag är rädd för att bli typ 30 och känna att jag inte har gjort något av det jag vill. Jag vill inte sitta på ett kontor från morgon till kväll. Dessutom är det mycket skönare att vara ung och bo hemma och ha någon som fixar allt. När du bor själv måste du betala räkningar, tvätta och laga mat, säger hon och sneglar på sin mamma som skämtsamt himlar med ögonen.

”Jag är rädd för att bli typ 30 och känna att jag inte
har gjort något av det jag vill.”


Nicole ser sig själv som en helt vanlig tonåring, vilket hon också är. Förutom att hon dagligen följs av tusentals människor som läser hennes blogg och like-bombar hennes bilder på Instagram.
  - Jag är som vilken annan 16-åring som helst, men samtidigt så gör jag mycket mer. Jag är modell, jag skådespelar och bloggar. Så jag är som alla andra, men jag gör något som alla inte gör. Det är nog därför många människor är intresserade av mig och mitt liv, säger Nicole. 

  - Dessutom har Nicole barnreumatism, så det är många med samma sjukdom som inspireras av henne för att hon gör så mycket trots reumatismen, tillägger mamma Daniela.

När Nicole fick diagnosen var hon tolv år gammal. Barnreumatism är en kronisk sjukdom som inflammerar lederna och kräver regelbundna läkarbesök och mediciner.
  - På vintern mår jag mycket sämre än på sommaren. Kylan förvärrar allt, och när inflammationerna i lederna är väldigt aktiva blir jag trött och kan sova hur mycket som helst, säger Nicole.

OVElumene6.jpg

Hur påverkas du av din sjukdom?
  - Den har påverkat mig både bra och dåligt. Jag är väldigt envis, vilket jag kanske har blivit just på grund av sjukdomen. Men envishet kan vara både positivt och negativt, det beror ju på situationen. Till exempel så sa läkarna att jag inte skulle kunna spela tennis, men det gjorde jag ändå i nio år. Fast till slut fick jag lägga ner det... Men det finns inget i dag som jag vill göra men inte kan på grund av min barnreumatism.

Att Nicole lider av en kronisk sjukdom är inget som ofta framkommer på bloggen. Faktum är att hon inte skriver mycket alls om personliga saker. De flesta av Nicoles blogginlägg handlar om kläder, resor, jobb hon gör och event som hon går på. Detta är ett medvetet val hon har gjort på grund av att läsare har skrivit elaka saker om familjemedlemmar och vänner som synts på bloggen. 
 - Det är jag som har valt att starta den här bloggen, ingen annan. Ju mer öppen jag har varit, desto mer elaka påhopp har jag, mina vänner och min familj fått, säger Nicole och berättar att hon numera är mer noggrann med vad hon publicerar och inte.

”Det är jag som har valt att starta den här bloggen, ingen annan.”

Jag vänder mig mot Nicoles mamma för att höra vad hon tycker om de påhopp som skrivs till hennes dotter.
  - Jag bryr mig inte om de töntiga kommentarerna hon får för att hon till exempel lägger upp en bild på sig själv i bikini. Men jag blir irriterad om de hoppar på henne och kallar henne för ”bortskämda ungjävel” när hon har fått saker av mig. Som en märkesväska jag köpte till henne när hon gick ur nian, den köpte jag för att jag ville, inte för att Nicole bad mig om det, säger hon.

Nicole, varför tror du att folk är så elaka på nätet?
  - För att man kan vara anonym. Om IP-adressen var kopplad till en hemadress skulle ingen skriva så. Sedan handlar det väl också om avundsjuka…

Tror du många är avundsjuka på dig?
  - Ja, men jag fattar inte varför. Kanske just för att jag gör något som någon annan skulle vilja göra, eller för att jag har något som någon annan vill ha.

OVEblair4.jpg

Nicole är medveten om att hon i mångas ögon upplevs som snobbig och dryg, vilket hon själv tror beror på att hon i nya och okända sällskap - och dessutom i sitt sätt att skriva på bloggen - är en aning reserverad och försiktig. Egentligen är hon en glad tjej som skrattar mycket, hon pratar gärna och är bra på att uttrycka sig. Men efter svek från tidigare vänner är Nicole noga med vem hon släpper in och hon ger aldrig folk en andra chans. 

  - Har någon gjort mig ledsen vill jag inte prata med den personen igen. Har du gjort fel, då får du skylla dig själv, säger hon bestämt och berättar att hon har blivit sårad många gånger.

Vad tycker du är viktiga egenskaper hos en kompis?
  - En vän ska vara förstående, lojal och rolig. Jag själv är väldigt ironisk, vilket folk inte alltid fattar. Förutom mina närmsta förstås! Men när någon inte fattar min ironi blir allt bara fel och jättestelt, säger Nicole och brister ännu en gång ut i ett charmigt skratt.

Tiden går fort och stället vi sitter på börjar tömmas på folk. Men vi fortsätter vårt samtal, även när inspelaren är avstängd, som handlar om allt mellan drömmar och framtid till vänskap och självkänsla. Nicole berättar att hon, precis som alla andra, har dagar då hon tvivlar på sig själv och hellre vill ligga i sängen istället för att gå ut bland folk.
  - Alltså det där är väldigt varierande… Ibland känner jag mig jätteful och ibland känner jag inte alls så. På plåtningar känner jag mig alltid skitsnygg, men vissa dagar vill jag inte ens gå till skolan, säger hon och pillar på wienerbrödssmulorna som nu ligger på assietten.

Efter drygt en och en halv timme med Nicole så förstår jag att det hon sa i början av intervjun stämmer bra - hon är en helt vanlig 16-åring. Det är i alla fall så hon ser sig själv. Och den blyga, försiktiga bilden jag hade av henne innan finns inte längre kvar i mitt huvud. Nu stämmer bilden av den glada, klädkastande tjejen från musikvideon bättre in på personen jag just suttit och pratat med. Och när jag i slutet av intervjun ber Nicole beskriva sig själv så låter det så här:
  - Jag är rakt på sak, skrattar mycket, pratar hela tiden och älskar att äta och sova.Läs Nicoles blogg HÄR och se musikvideon HÄR

 

AV: CAROLINE NYSTRÖM
carolinenystrom.se