Recept: Gyros i bröd

Recept: Gyros i bröd

Det är få saker som jag saknar när det kommer till mat här i huvudstaden. Det finns fantastiska mataffärer, bra restauranger och ett stort utbud av nästan precis allting – utom riktigt god kebab. Som skåning vet jag att de långa köttremsorna av nötkött som serveras här i Stockholm bara är en skugga av den kebab som är standard på de flesta ställen nere i Skåne. I stället för nötkött görs den skånska kebaben, på grekiska kallad gyros, av grillat fläskkött och rikligt med kryddor. Serverad i ett pitabröd, som kebabtallrik med pommes frites eller på en pizza kan man inte beskriva smaken som annat än magisk.  

För att få min regelbundna dos av denna smakupplevelse utan att behöva resa söderut tog jag för en tid sedan fram ett recept på gyros som smakar väldigt likt originalet jag är van vid från den lokala pizzerian i Båstad. Genom att använda bra råvaror kan man dessutom vara säker på att det är mycket hälsosammare också.

Jag äter min kebab som den är med en sallad eller, som här, i ett pitabröd. Det är det fina med den här rätten, det finns många olika tillbehör som passar till. Det viktiga är att använda en fläskbit som har en del fett på sig så att kebaben inte blir för torr i ugnen. Allra bäst smakar det om man har låtit köttet marinera under några timmar, men har man dåligt med tid räcker det med en kvart.  

OVEdsc_4796.jpg

Gyros i bröd
700 g fläskkarré
2 msk tamari eller soja
2 tsk sambal oelek
2 klyftor vitlök
1 tsk olivolja
salt
1 tsk spiskummin
peppar
pitabröd
valfria grönsaker: sallad, tomat, gurka, rödlök etc. 

Vitlökssås 
1 burk crème fraîche
2 vitlöksklyftor
en handfull färsk basilika
en skvätt citronsaft
salt
peppar 

OVEdsc_4798.jpg

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skär fläskkarrén i strimlor och lägg i en bunke. Har karrén väldigt mycket fett går det bra att rensa bort en del men det ska fortfarande vara fett kvar på köttet.
3. Häll soja, olivolja, sambal oelek, vitlök och kryddor i bunken. Blanda om och låt stå en stund och marinera.
4. Lägg köttet i en ugnsfast form och tillaga i ugnen i ca 40-50 minuter. Höj värmen till ca 250 grader de sista tio minuterna för att få det riktigt knaprigt.
5. Gör vitlökssås genom att blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
6. Skär de grönsaker du vill ha till din kebab, lägg i pitabröd tillsammans med kött och vitlökssås och njut! 
AV: SOFIE LUNDBERG / FOOD & OTHER STORIES
foodstories.devote.se