Rolig fakta du inte visste om alla hjärtans dag!

Rolig fakta du inte visste om alla hjärtans dag!

Årets mest kärleksfulla högtid är snart på ingång. Butikerna fylls med hjärtan, rosor och choklad. På sociala medier blir vi överrösta av kärleksbilder. För att komma i stämning har vi massor med rolig fakta om alla hjärtans dag. Luta dig tillbaka och var beredd på både förvåning och skratt!

1. Det finns olika teorier om vem Valentin var. Den vanligast historien är att prästen St. Valentin vigde unga älskande par i sin kyrka mot kejsaren Claudius vilja. Han fängslades och träffade fångvaktarens dotter innan han avrättades 14 Februari omkring sjuttonhundra år sedan.

2. Det första alla hjärtans dag-kortet som skrevs sägs vara av St Valentin själv som skrev ett avskedsbrev till fångvaktarens dotter innan han avrättades. Han undertecknade det med ”Din Valentin”.

3. I USA skickas 190 miljoner alla hjärtans dag-kort. Det är flest lärare som får alla hjärtans dag-kort varje år, följt av barn, mammor och fruar.

4. Högtiden började firas i Sverige på 1960-talet, då högtiden lanserades av kommersiella skäl och blev stor inom handeln.

5. I Finland kallas högtiden Vänskapens dag och handlar mer om att fira kärleken till vännerna.

 

6. I USA tillverkas det varje år tillräckligt många chokladhjärtan för att alla i hela världen ska kunna få minst en var.

7. Alla hjärtans dag sägs vara den femte viktigaste högtiden.

8. Nästan varannan svensk planerar att uppmärksamma alla hjärtans dag och fira den på något sätt.

9. Fler män än kvinnor köper en gåva till sin partner.

10. I Sverige handlar de flesta presenter för under 500 kr.

11. Nästan en femtedel firar alla hjärtans dag genom att köpa en present till någon annan än sin partner.

12. Över fyra miljoner rosor säljs i Sverige inför alla hjärtans dag.

13. Försäljningen av choklad ökar med 90 procent under högtiden.

 

14. Den första hjärtformade chokladasken kom år 1868.

15. Godisförsäljningen stiger med cirka 37 procent i Sverige. Amerikanerna spenderar cirka 880 miljoner kronor på godis veckan innan alla hjärtans dag.

16. Under veckan innan alla hjärtans dag år 2014 köpte nästan var 25:e svensk en ask geléhjärtan.

17. Nästan nio miljoner amerikaner köper presenter eller kort till sina hundar.

 

18. Hashtagen #valentinesday har i skrivande stund 10 788 108 inlägg på instagram.

19. I Sydkorea och Japan blir männen överrösta av choklad från kvinnor på alla hjärtans dag. En månad senare är det White Day och då ger de tillbaka till kvinnorna i form av kakor, godis och blommor. Ytterligare en månad senare är det Black Day då singlar som inte blev uppvaktade går ut på restaurang och äter tillsammans.

20. Enligt italiensk gammal tradition sägs det vara så att den första kvinna en man ser på alla hjärtans dag, kommer att bli hans maka inom ett år.

21. I Norfolk i England finns en slags alla hjärtans dag- tomte, Jack Valentine. Denna sägs besöka familjer dagen innan och smyger in godis och andra små presenter.

22. I Fillippinerna är en alla hjärtans dag-tradition massbröllop, då brudpar i hela landet samlas på torg för att vigas offentligt tillsammans med andra kärlekspar. 

 

Bildkälla: Shutterstock 

Text: Louisa Strid