Så använder du Instagram stories på bästa sätt – 12 smarta hacks

Så använder du Instagram stories på bästa sätt – 12 smarta hacks

Är du en instaqueen? Här är tolv hacks som gör att du får ut det allra bästa av Instagram stories.

Lägg upp bilder och videos från kamerarullen
Vill du lägga upp en bild eller film som du tog i går? Svep nedåt längst upp på skärmen så får du fram alla bilder du tagit de senaste 24 timmarna. Om du vill ”fuska” och lägga upp en ännu äldre bild så är det enklast att helt enkelt ta en skärmdump av bilden i ditt kameraalbum. På det sättet kommer bilden dyka upp bland dina senast tagna bilder.

Kontrollera vilka som kan se och svara på din story
Vill du att en specifik person inte ska kunna se dina stories? Det går att fixa! Gå till din profil och klicka på ikonen för inställningar längst upp till höger på skärmen. Välj ”händelseinställningar” och klicka sedan på ”dölj händelse från”. Där kan du sedan klicka i vem eller vilka som inte ska få se dina stories. Under händelseinställningar kan du även bestämma om folk ska kunna svara på dina stories eller ej.

Dölj ett visst kontos händelser
Orkar du inte se mer från den där kompisens uuuuunderbara Miamiresa? Du behöver inte avfölja för att dölja någons stories. Klicka istället på personens story längst upp på Instagrams startsida. Välj sedan alternativet ”Dölj xxx:s händelse” och du slipper se mer från personen. 

Filma utan att använda händerna
Att behöva hålla ner inspelningsknappen för att filma kan vara otroligt störigt. Men, det finns en lösning på det också. Tidigare i år lanserade Instagram en handfree-funktion som gör att du helt enkelt kan filma utan att hålla ner knappen. Och det är enkelt! Istället för att välja ”normal” när du ska göra en insta story så väljer du ”handsfree”. Klicka och du börjar filma – svårare än så är det inte!

Välj fritt bland färgerna
Är du inte nöjd med vilka färger du kan välja bland när du skriver eller målar något i din insta story? Okej, gör så här: Klicka på pennan eller Aa-symbolen längst upp till höger på skärmen. Klicka och håll ner fingret på någon av färgerna som visas längst ner på skärmen. Voilà! Svep sedan till höger eller vänster för att välja exakt den nyans du är ute efter.

Gör en skugga på din text
Vill du festa till texten i din story med en skugga? Klicka på Aa-ikonen och skriv din text som vanligt. När du har skrivit klart, klicka på Aa-ikonen igen och skriv exakt samma text fast i en annan färg. Ta sedan en av texterna och lägg dem lite omlott. Du får du en cool(?) skuggeffekt på din annars så platta och tråkiga text. 

Gör en enfärgad bakgrund på din story
Vill du ha en rosa eller kanske grön bakgrund att skriva eller måla på? Då finns det ett enklare sätt än att fota ett papper eller en vägg. Klicka på pennan uppe till höger på skärmen. Välj sedan en passande färg och håll ner fingret en stund var som helst på skärmen tills hela bilden är täckt av din valda färg. Nu kan du go crazy med målningar och text!

Se vilka som sett din story
Vill du veta om någon som inte följer dig varit inne och kikat på din story? Svep uppåt på din publicerade story så kan du se hur många som har titta på den. Kom ihåg att det bara är du som kan se det, ingen annan vet hur många eller vilka som kollat på din story. 

Gör en sticker av ditt ansikte
Älskar du ditt ansikte? Det gör du rätt i! För att göra en så kallad sticker av en bild på dig själv behöver du bara klicka på sticker-symbolen uppe till vänster om pennan när du tagit en bild eller filmat en insta story. Välj sedan kamera-symbolen (som ligger under plats-symbolen) och fota ditt ansikte. Sedan kan du fylla skärmen med ditt snygga fejs.

Gör en klickbar tagg i din story
Vill du tagga en kompis eller den där restaurangen där du precis ätit världens drömmigaste frukost? Ta då en bild eller video och klicka sedan på Aa-symbolen. Därefter skriver du @ följt av din kompis eller restaurangens namn. Klart! Så fort du börjar skriva kommer förslag på konton att dyka upp på skärmen.

Pausa, backa eller gå framåt
Vill du pausa en story för att hinna se din crush vackra nuna ordentligt? Håll bara ner ditt finger på skärmen så pausas storyn du tittar på. Om du inte orkar se klart en story eller vill titta igen så kan du göra det också. För att gå bakåt till den förra storyn klickar du till vänster på skärmen och för att gå till nästa klickar du till höger. 

Gör din story till ett inlägg
Är du sjukt nöjd med din story och vill visa upp den på en lite mer permanent plats? Då kan du lägga ut den som ett helt vanligt inlägg. Ta bara fram din story och klicka på de tre punkterna i ena hörnet. Välj sedan ”dela story” och ditt inlägg publiceras. 

 

Text: Britta Persson

 

För att få till riktigt snygga bilder på Instagram finns det en speciell app som alla influencers använder. Se vilken i videon nedan.