Så hanterar du din prestationsångest – 6 konkreta tips

Så hanterar du din prestationsångest – 6 konkreta tips

I dagens samhälle är det inte alls ovanligt att man ibland eller ofta drabbas av prestationsångest. Det är lättare att tänka att man inte duger som man är, än att man är bra precis som man är. Det är lättare att tänka negativa saker om sig själv än att se sig själv ur en positiv synvinkel. Det är lätt att hela tiden sträva efter att prestera för att få bekräftelse av andra än att göra det för sin egen skull. Känner du igen dig?

Prestationsångest kan man ha för oändligt många olika saker. Man kan ha ångest över sitt jobb eller studier, över hur man ser ut eller att leverera i sociala situationer. Oavsett vad så är det fruktansvärt jobbigt och är något som verkligen kan tära på ens självkänsla. Om du lider av prestationsångest är det så viktigt att du börjar hantera den och bryter gamla mönster. Det är du som mår dåligt och det är dig själv du skadar. Du är värd så mycket mer än det! Nedan ger vi vägledning och 6 konkreta tips på hur du kan minska din prestationsångest.

 

1. Ingen är perfekt

Det är klyschigt men så sant. Alla människor har bättre och sämre egenskaper – ingen är perfekt. Alla vet detta men det är en annan sak att faktiskt förstå det. Din chef kanske är jättebra på sitt jobb, tjejen du följer på Instagram kanske har ett perfekt flöde eller din vän briljerar alltid med sin sociala kompetens – men det betyder inte att de är perfekt för det. Du har också bra egenskaper som andra ser upp till, men som du kanske inte ens vet om. Just därför är det omöjligt att jämföra sig med andra, för varenda människa på hela jorden är unik.

♥ Tips: Skriv ner en lista på det du är mest nöjd med hos dig själv och sådant som du gör bra. Vad tycker du själv att du är bra på? Vad tror du att andra ser upp till hos dig? Det kan vara små saker också. Vad har du gjort idag som du är nöjd med? Önskade du kassören i mataffären en trevlig helg? När du har skrivit klart listan kommer du att se att du visst är bra på saker och att du är helt fantastisk på många plan.

Bildkälla: Shutterstock

 

2. Ditt jobb eller studier är inte på liv eller död

Självklart kan man känna att man behöver prestera på sitt jobb eller i studierna. Det kan innebära övertid och sena nätter, att ständigt försöka göra det där lilla extra och att göra saker som man egentligen inte tycker känns bra. Du varken jobbar eller studerar för någon annans skull än din egen. Det är bara du som förlorar på att göra sådant som egentligen inte känns bra. Det är fullt okej att inte vara på topp jämt – ingen människa är det. Ibland måste man acceptera att en arbetsuppgift inte blev helt perfekt eller att man inte behöver ha ett toppbetyg på just det provet.

♥ Tips: Nästa gång du känner ångest över någonting, ta modet att stanna upp och tänka efter vad det är värt. Be om hjälp med arbetsuppgiften som känns överväldigande, din kollega hjälper nog gärna till bara du frågar om det. Eller plugga så mycket som du känner att du orkar till provet, så får det gå som det går. Ett betyg går alltid att höja i efterhand om någonting skulle hänga på det.

 

3. Våga göra misstag

Ibland blir det inte riktigt som man har tänkt sig – och det är helt okej. Det är dumt att avstå för att eventuellt göra fel. Det är viktigt att utmana sig själv men det är självklart lika viktigt att lyssna när kroppen säger ifrån. Oavsett vad det handlar om så har man åtminstone lärt sig något av det. Man är inte misslyckad för att man hoppade av plugget eller flyttade tillbaka från drömstaden som man pratat om så länge. Det blev helt enkelt inte som man hade tänkt sig men man lärde sig något av det och gjorde något åt situationen. Det är ingen som kommer att tycka du är misslyckad för det, snarare tvärtom. Du är hur cool som helst som åtminstone provade.

♥ Tips: Skriv ner saker som du är rädd för, det kan handla om vad som helst. Skriv också ner vad du fruktar skulle hända om det inte blir som du tänkt dig. Det hjälper dig att reflektera över dina rädslor och med största sannolikhet kommer du att komma fram till att det nog egentligen inte är så farligt.

 

4. Tänk på dig själv

Du ska alltid ta ditt välmående i första hand. Det är så viktigt att tänka på sig själv och vad man själv vill i livet. Oavsett om du är på en arbetsplats som du inte trivs på, har en vän som suger ur dig energi eller är så skoltrött att du inte vet vart du ska ta vägen – gör något åt saken. Det kan låta hårt men det tär på krafterna att prestera i situationer som man egentligen inte vill vara i. Sök ett annat jobb, ta avstånd från vännen som inte ger dig någonting eller kolla upp du kan ta ett sabbatsår. Om du har en livssituation som du trivs med kommer du att ha ett mer hälsosamt välmående, vilket leder till att du kommer att prestera automatiskt.

♥ Tips: Fundera på vad du vill i livet. Vad vill du göra? Vad har du för mål? Skaffa dig en anteckningsbok där du skriver ner dessa saker eller gör en moodboard. Använd färgpennor och klistermärken för att göra en fin grej av det. Det blir som din livskarta. Sedan är det dags att reflektera över vad nästa steg är för att nå dina mål och göra det du själv vill.

Bildkälla: Josefin Dahlberg

 

5. Se över din livsstil

Äter du hälsosamt och regelbundet så att du ger din kropp tillräckligt med näring? Sover du tillräckligt många timmar per natt så att du känner dig utvilad när du vaknar? Är du aktiv och rör på dig tillräckligt under dagarna? Att äta, sova och röra på sig påverkar hur vi mår både fysiskt men även psykiskt. Självklart kan man göra undantag men att slarva var och varannan dag är inte bra. Om kroppen inte mår bra kan det göra oss ur balans, stressade och utmattad vilket sätter spår i psyket.

♥ Tips: Tänk igenom dina matvanor, sömntimmar och över hur mycket din kropp får vara aktiv om dagarna. Det skulle något så basic som någon frukt om dagen, sova en timme mer och en kort promenad varje dag göra undervärk för ditt välmående – och därmed minska din ångest.

 

6. Orsaken till din ångest

Ta dig en djup funderare på vad din prestationsångest beror på. När man har en aning om vad anledningen är kan man göra jobba utifrån det. Känner du dig osäker på det du ska göra – avsätt tid för att kolla upp det noggrannare. Tvivlar du på att du klarar det – förbered dig ännu mer och våga tänka att ett misstag inte är hela världen. Är det inre faktorer som förmodligen spelar in – vänd dig till någon du litar på och prata ut. Om du känner en generell prestationsångest till livet i allmänhet bör du verkligen gå till botten med vad det grundar sig på. Du kanske borde gå och prata med någon eller vända dig till en kurator. Det finns fantastiskt många bra ställen att vända sig till.

♥ Tips: Fundera över vad du tror att din ångest beror på och skriv ner det om du gillar att sätta ord på dina känslor. Utifrån det kan du sedan avgöra hur du ska gå vidare. Behöver du någon utomstående att prata med? Kolla länkarna nedan.

 

Ungdomsmottagningen

BUP

Tjejjouren

 

Text: Louisa Strid