Såhär kan vi torrisar undvika vinterhyn!

Såhär kan vi torrisar undvika vinterhyn!

Under dessa vintertider kan det vara svårt att hålla hyn i styr. Den torra luften och påfrestande temperaturväxlingar kan göra vår hy stram, torr, röd och fnasig. Vi är nog en del som känner igen detta återkommande fenomen varje år. Det finns faktiskt några enkla tips och råd som man kan följa för att motverka detta och dessutom få den mer återfuktad och glowing än någonsin!

 

1. Drick vatten

Vatten är jätteviktigt på många olika sätt, bland annat för huden. Ha en liten vattenflaska med dig och drick vatten när du blir törstig. Din hud blir starkare om du är bra på att dricka tillräckligt med vatten.

 

2. Använd rengöring för din hudtyp

Rengöringen är grunden i hudvårdsrutinen för att få bort smuts, föroreningar och döda hudceller som samlats på hudytan. Om du har torr hy ska du använda en ansiktsrengöring som passar din hudtyp. Använd en oljebaserad istället för en som löddrar. Oljebaserade produkter eller naturliga oljor löser upp fett och smuts, så det är effektivt mot sminkrester och skonsam mot huden. Tänk på att rengöra både morgon och kväll. Under natten jobbar huden som mest och porerna är fyllda med orenheterna på morgonen.

 

3. Använd ansiktsolja

Investera i en riktigt bra ansiktsolja. Många tror att olja gör huden flottig men väljer du rätt kan det göra underverk för huden. Den maxar fuktnivån, stärker hudbarriären och tillför näring. En olja ger en mer djupverkande återfuktning än ansiktskrämer. Massera in den efter rengöring och massera in i huden när den fortfarande är lite fuktig. Komplettera med dag- eller nattkräm ovanpå om du känner att det behövs.

 

4. Smörj in dig minst två gånger om dagen

Överkonsumera inte insmörjningen men var generös. Smörj in dig minst två gånger om dagen, morgon och kväll.

 

5. Kom ihåg att skrubba ansiktet

Det är viktigt att skrubba ansiktet regelbundet för att få bort döda hudceller. Om du har provat diverse hudkrämer men ingen hjälper kan det vara en skrubb som behövs, då du annars applicerar krämen ovanpå dessa döda hudceller och krämen går inte in i huden ordentligt. Använd antingen ansiktsskrubb eller göra en hemmakur. Badda ansiktet med vatten och blöt en handduk som du skrubbar huden försiktigt med i små cirkelrörelser. Kom ihåg att ta det försiktigt om din hud är väldigt känslig!

 

6. Unna din hud ansiktsmasker

Din hud blir väldigt tacksam om du regelbundet unnar den ansiktsmasker! Det finns alla möjliga olika varianter, både att köpa eller att göra själv hemma. Det är en riktig dunderkur för oss torrisar att använda en bra och återfuktande ansiktsmask!

  

7. Undvik fukt precis innan du går ut

Om du vet att du ska gå ut i minusgrader ska du låta bli att smörja in dig precis innan. Vattnet i ansiktskrämen kyler ner ansiktet och torkar då istället ut huden än återfuktar. Om du vill smörja in dig innan, gör det i så fall i god tid innan du går ut i kylan så att den hinner torka ordentligt. Det går även att addera lite olja i krämen för att kapsla in och skydda huden.

   

8. Återfukta huden när du sitter vid datorn

En fukttjuv som man kanske inte tänker på är faktiskt datorn. Man kan uppleva att huden blir torr och stressad av strålningen. Om du sitter mycket vid datorn kan en bra idé vara att ha med sig en ansiktsspray för att återfukta huden då och då.

 

9. Använd solkräm vid behov

Tro det eller ej, solen tar faktiskt på vintern också. Om du ska besöka fjällvärlden eller bara vistas ute länge när det är klarblå himmel och sol, är det fullt rimligt att behöva använda solkräm eller produkter med solskyddsfaktor i.

 

10. Vrid ner värmen när du tvättar dig

Varmt vatten torkar ut huden eftersom att det löser fett. Vrid ner temperaturen och skölj med ljummet vatten för att undvika att den torkas ut. Det är både skonsamt mot huden och ger en fin finish.

 

Bildkälla: Shutterstock

Text: Louisa Strid

 

Se i videon nedan: Bra ansiktsserum för torr hy och blandhy – billigt till lyx!