SÖNDAGSINTERVJU: SARA LUMHOLDT

SÖNDAGSINTERVJU: SARA LUMHOLDT

Sara Lumholdt - för många känd som en fjärdedel av den förut världskända popgruppen A-teens - är tillbaka i rampljuset igen. Efter några års medveten tystnad har hon klivit in i medievärlden starkare och mer erfaren än någonsin och syns just nu vid Martin Björks sida i tv-programmet Xtra Factor. Devote träffade Sara efter morgonens produktionsmöte och bara några timmar innan kvällens tv-sändning för att prata karriär, självförtroende och pole dance.

Sara kliver in på Bagel Street Café klädd i svarta tights och bekväma skor. Hon har ett mörkrosa band i håret som håller bort luggen och framhäver hennes för stunden nakna ansikte. Hon beställer en smörgås, en flaska mineralvatten och slår sig sedan ned bredvid mig bland kuddarna som tar upp en stor del av fönsterbänken jag sitter på.

Hon har tagit klivet tillbaka in i mediebranschen, som hon tack vare sin tidigare musikkarriär redan är bekant med, och har den senaste tiden gjort diverse programledarjobb samt deltagit i olika underhållningsprogram. Utöver detta har Sara testat på en karriär som soloartist genom att medverka i Melodifestivalen, hon har arbetat med företagsekonomi och uppfyllt en av sina största drömmar: att öppna en egen pole dance studio.

 - Efter min comeback i Melodifestivalen 2011 valde jag att dra mig tillbaka och ligga lågt. Det blev nämligen inte riktigt som jag väntade mig och föll sig då naturligt att jag gick återgick till mitt dåvarande dagtidsjobb, säger Sara.

OVEdsc_3442.jpg

Det var när hon var 14 år som musikkarriären tog fart och hon blev världsturnerande superstjärna över en natt. Som elev på Lasse Kühlers dansskola, utan en tanke på att börja sjunga, blev hon inbjuden till audition för att bli en del av gruppen som från början kallades Abba teens. Det var också på dansskolan som hon lärde känna sina framtida gruppmedlemmar: Marie, Dhani och Amit.

 - Jag blev inbjuden till audition och fick jobbet. ”Jaha, vad kul ”, tänkte jag då. Men man hade ju egentligen ingen aning om vad det innebar. Sedan gick att så himla fort och så stod man där sex år senare och tänkte ”då var den resan slut”, för då var det verkligen slut. 

Sara berättar att allt gick för fort men att splittringen av gruppen kändes naturligt för dem. De hade haft sex framgångsrika år och kände sig nöjda efter att ha turnerat runt i hela världen, fått tusentals fans och levt ett liv utöver det vanliga.

Hur mådde du under den intensiva tiden med resor och nya intryck?                      
 - Man ska sluta när man är på topp och det gjorde vi. Tack vare allt jag har varit med om befinner jag mig där jag är idag. Att vara artist är inte så glammigt som många tror. Det är slitsamt och man får konstiga vanor och dåliga matrutiner. Tillslut sa min kropp ifrån och jag höll nästan på att gå in i väggen. Så när allt tog slut sa jag till mig själv att jag var tvungen att vila ett år, berättar Sara.

Hur är det att vara 14 år, omedveten om vad vuxenlivet innebär och helt plötslig kliva in i en karriär, behöva bli vuxen och ta hand om sig själv?
 - Vi hade faktiskt som regel att alltid ha en av våra föräldrar med på turnéerna. Sedan hade vi ju varandra. Jag inte hade pallat att göra resan själv, då hade jag nog gått in i väggen för länge sedan. Det var skönt att hela tiden ha någon att bolla tankar och ventilera allt med. Vi satt alla i samma båt och upplevde samma saker, vilket är jättekul att prata om idag när vi ses.

Hela gruppen har alltså fortfarande kontakt?
 - Ja, vi hade faktisk en liten ”reunion middag” för några veckor sedan. Det är ganska sjukt egentligen, men skitroligt!

Har ni några planer på en återförening?
 - Man ska aldrig säga aldrig, men också komma ihåg hur fint och bra det var. Man vill ju inte förstöra något som redan är bra, men vi satt tillsammans och snackade lite om detta och om hur många det finns där ute som fortfarande älskar vår musik – för den är ju bra! Det skulle vara kul att göra några gig på olika ställen i världen, men då skulle det inte vara så mycket prestige i det hela utan bara en rolig grej. Man skulle nog kunna få dit en del människor som lyssnade på oss förut, säger Sara.

OVExfac.jpg

Det har hänt mycket det senaste och du har jobbat hårt. Vad är det som har hänt?
 - Det tog slut med min kille i juni och jag tror att det automatiskt blir så att man jobbar mer när man inte har någon att komma hem till. Det fanns också så mycket saker som jag hade lagt bort under en längre tid och inte tagit tag i på grund av att jag var trygg med det jag hade. Jag har en tendens till att kära ner mig totalt och glömma bort mig själv, så jag kände att det var dags att ta tag i saker som jag länge hade funderat på att göra.

Var det jobbigt när det tog slut?
 - Han hade en vision och jag hade en annan, så vi insåg att vi var tvungna att gå skilda vägar. Jag älskar honom fortfarande och tycker att han är världens finaste människa. Men det var helt enkelt så att vi inte matchade varandra länge och det tycker jag är en ganska bra anledning till att inte vara ihop. 

Ett år innan melodifestivalen fick Sara upp ögonen för pole dance - något som hon idag inte kan leva utan. För bara ett par veckor sedan öppnade hon och kompisen Ida Rosén upp portarna till studion Flow, en pole dance-skola på Södermalm i Stockholm där Sara ska lära människor att släppa loss, ha kul och våga tro på sig själva.

 - Mitt självförtroende steg så markant i samband med att jag började utöva pole dance. Redan efter första lektionen kände jag liksom ”shit, detta var någon jag verkligen var bra på”. Jag fick en liten ”top of the world-känsla”.

Är Pole dance någon du rekommenderar till unga och osäkra tjejer?
 - Ja, verkligen! Det är jätteroligt att ha nybörjarkurser för då ser man verkligen hur det på ett bra sätt påverkar folks självförtroende. I början är alla lite tafatta och främmade inför att till exempel ta på sig ett par hotpants, men efter bara några gånger kan man se hur vissa har gjort sig lite extra fina, kanske till och med lockat håret inför träningen och har inte alls några problem med att ha på sig hotpants eller se sig själva i spegeln.

OVEdsc_3428.jpg
Sara och Ida vid invigningen av Flow

Förutom att nyligen ha uppfyllt drömmen om att starta sin egen dansstudio är Sara också aktuell i tv-rutan. Två veckor innan livesändningarna av X Factor satte igång fick hon frågan om att vara med som sidekick i eftersnacksprogrammet Xtra Factor, där hon tillsammans med Martin Björk diskuterar kvällens framträdanden och pratar med artisten som åkt ut. Ett forum som känns helt rätt för henne just nu.

Hur ser arbetet och förberedelserna ut?
 - Varje fredagsmorgon har vi ett produktionsmöte där vi går igenom allting inför kvällen. Det är ett kort möte, mest för att alla ska känna sig som en del av teamet. När jag sedan är på plats får jag håret fixat och blir sminkad inför kvällen. Jag och Martin ser på kvällens program från vår loge och när det är dags för utröstning står vi vid sidan om scenen och är beredda på att sätta igång med sändningen som börjar 22.55 i Tv 11.

 Du verkar trivas med det du gör idag. Känner du att du har gjort rätt och är på rätt ställe?
 - Ja, även fast jag har dansklasser i veckorna kommer jag försöka driva mitt arbete i mediebranschen vidare. Går det ena bra så funkar också det andra. Jag brukar säga att livet är som en tårta – alla bitar måste finnas.

Allt Sara säger känns så klockrent. Trots att hon inte är 30 år fyllda känns hon mer erfaren än de flesta, troligtvis på grund av hennes tidiga start som en hårt arbetande och självförsörjande tonåring. Det är imponerande att lyssna på hennes historia och det känns nästan overkligt kunna ta på en människa som trots enorma framgångar och världskända hits fortfarande står stadigt på marken med nya mål och visioner i livet.


Läs Saras blogg HÄR.

 

Av: Caroline Nyström
Bilder: Sara Lumholdt & Caroline Nyström