Emmas födelsdagstårta

Mycket god och mäktig chokladtårta med både blåbär- och hallonmousse. Hallonmoussen skar sig dock så min blev enbart gjord med blåbärsmousse vilket också fungerade kanon. Recept från: https://mykitchenstories.se/sa...Ingredienser för 6-8 generösa bitar:Chokladbotten75 g smör1 tsk vaniljsocker1 dl vatten 1.5 dl mjölk1 ägg3 dl vetemjöl1 dl kako1 tsk bikarbonat1 tsk bakpulver2.5 dl strösockerMousse225 g frysta bär av valfri sort1 dl vattensaft från 1 citron0.5 tsk agar agar pulver1 dl strösocker3 dl vispgräddeChokladfrosting150 g rumsvarmt smör300 g färskost200 g mörk choklad2 dl strösockerDags att baka:Börja med att sätta ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg och rör om. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och strösocker i en bunke och sikta sedan ner i smörblandning. Vänd försiktigt ihop med en slickepott till en slät smet.Fodra formen med bakplåtspapper och häll smeten i den. Grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 30 min eller tills den är helt genomgräddad. Låt den svalna helt innan den delas i 3 delar.Under tiden kan bärmoussen fixas. Gör en för varje bärsort som det ska göras mousse på. Koka upp frysta bär, vatten och citronsaft i en kastrull till bären löst upp sig. Sila hallonmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker och låt koka under omrörning ca 3-4 minuter. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Man måste hålla koll för om den svalnar för länge blir purén för hård. Vispa upp grädde, men inte för hårt, man måste ha marginal att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Här gjorde jag mitt misstag för hallonmoussen, jag vispade för hårt och den skar sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Fyll tårtbotten med mousse och låt stelna i kylskåp minst 2h. Chokladfrostingen som ska vara på tårta görs enkelt genom att först hacka mörk choklad och sen smälta den över vattenbad. Låt den svalna medan färskosten och smöret vispas krämigt. Tillsätt chokladen och vispa lite till. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och formfast frosting. Om man är för hårdhänt kommer frostingen bli för lös.Spackla tårtan med frosingen och låt stå minst 1 h till innan den dekoreras. Om man följer länken så har Camilla Hamid recept på hur man gör choklad drip och kan dekorera tårta med det, jag skippade det och tog chokladsås pga tidsbrist