Ishotellet Jukkasjärvi

Dag 1, fredag - börjar med att jag blir sen då Minou krånglar med allt hela morgonen, väl på Arlanda hittar vi inte parkeringsgaraget vi har förbokat och det ligger längre från terminalen än vad vi trodde. 5 minuter efter att incheckningen stängt kommer vi fram och får till svar att det är försent. Till slut ringer de planet (?) som meddelar att det går bra att ta emot våra väskor, vi får slänga in de vid specialbagage och sedan direkt gå igenom säkerhetskontrollen. När vi kommer igenom kontrollen, kommer vi ut precis vid vår gate där boardingen är igång och vi kan gå ombord på planet på en gång i stort sett. Trots en aningen stress måste jag säga att allt gick väldigt smidigt hehe. Väl framme på ishotellet, checkar vi in, går till rummet och byter om. Sen kastar vi i oss en snabb lunch och klockan 13 är det dags för isskulptering. Alla fick varsitt isblock och verktyg och sen var det bara att börja skulptera, sjukt roligt. Uppskattade verkligen denna aktivitet och tyckte det kändes så meditativt på något sätt. Jag gjorde ett hjärta och mamma något slags klot. När vi var klara spanade vi in is-baren och miljön utanför men bestämde oss för att gå till rummet och vila. Vid 17 gjorde vi oss i ordning och klockan 18 hade vi bord i restaurangen. Mamma åt torsk och jag åt röding med blomkål och havtorn, tror det är den godaste fiskrätten jag någonsin ätit, det var verkligen fantastiska smaker! Till efterrätt åt vi hjortron med brynt smör-glass också väldigt gott!  Dag 2, Lördag- den här dagen hade vi inga inbokade aktiviteter men hade ändå tagit reda på vad som fanns att göra och vad vi ville se. Men vi började med en lååång frukost, hotellet hade helt fantastisk frukostbuffe med oerhört mycket att välja på, så vi satt och åt frukost i nästan 2 timmar. Mätta och belåtna gick vi till rummet för att klä oss varmt och sedan iväg för att låna en varsin spark. Är inte säker på att det egentligen var så mycket smidigare än det hade varit för oss att bara promenera men det kändes som en rolig grej när vi ändå var där vi var. Första stoppet blev Jukkasjärvi kyrka, en gammal träkyrka med målningar av Bror Hjort, nästa stopp som var precis bredvid var en form av ett Same-museum, utställningen var utomhus och berättade mycket om samernas historia och kultur. Utställningen visade på traditionellt hantverk, olika former av kåtor och vad de används till osv. Det fanns även renar på plats som man fick gå in till och en massa information om hur samerna använder sig av renarna. När vi kände oss klara där ute började klockan närma sig lunch och på samma ställe fanns en fantastiskt mysig kåta som serverade traditionell mat. Det blev en varsin svampsoppa för mig och mamma som serverades med bröd och vösterbottenkräm, det bröd var så oerhört gott!När lunchen var uppäten sparkade vi oss tillbaka till hotellet och skulle nu gå och utforska själva ishotellet med alla rum. Oerhört roligt och häftigt att få se, alla konstrum var så olika varandra och man fascinerades verkligen av vad man kan skapa med bara snö och is. Jag och mamma var dock överens om att vi var glada att vi inte spenderade en natt i något av rummen, för oss var det tillräckligt med upplevelsen att få gå runt och uppleva den miljön. Vi passade även på att titta på utsikten över älven och på hundspannarma som stod och väntade på att få dra iväg. Efter vårt lilla äventyr blev det fika, en massa prat och vila på hotellrummet innan det klockan 18 var dags för ”is-menyn”, en speciellt sammansatt meny med lokala rätter, till viss del serverad på isblock. Vi serverades totalt 5 olika rätter, pga min graviditet kunde inte jag äta allt på ordinarie meny och fick delvis de vegetariska alternativen som tyvärr inte var någon hit alls. Mamma var däremot väldigt nöjd med allt och det var ju ändå huvudsaken. Något som jag däremot blev positivt överraskad över var det alkoholfria alternativet jag fick att dricka, så oerhört roligt när det finns personal som verkligen brinner för sitt jobb och dessutom är riktigt bra på det. Att kunna servera ett bra alkoholfritt alternativ istället för endast vanlig läsk, det ger plus i kanten!  Menyn ser ni här nedan, 1: En friterad ostboll med svensk ost 2: svartrot med dill, rosépeppar och gräddfil (färsk röding med dill, rosépeppar och gräddfil)3: rödbetscarpaccio med svart majonnäs, inlagd shiitakesvamp och chips (carpaccio på älg med samma tillbehör) 4: Hjort med kålrot och blåbärsås5: Chokladmousse med havtorn och mandelkrisp