SALMON WITH WHITE WINE SAUCE.

Smörstekt lax med vitvinssås och syrlig tomat- och gurksallad bjöds det på för någon dag sedan. Som jag skrev tidigare bjöd jag min mamma på detta i Spanien och såsen är magisk. Jag är faktiskt inte super stort fan av lax, tycker det smakar för mycket fisk, inte alls som torsk. Men just denna rätt är väldigt god och jag tror att såsen gör mycket för att det inte ska smaka för mycket fisk, hehe. Du behöver - fyra frysta laxfiléer, olivolja (att steka i), 800 g delikatesspotatis, 50 g smör. Till såsen - 1 bananschalottenlök, 2 msk smör, 3 dl vitt vin, 1 fiskbuljongtärning, 3 dl vispgrädde, salt och svartpeppar. Till tomat- och gurksallad - 1 gurka, 8-10 romanticatomater, 0,5 citron (saften), 1 msk dill, salt. Du gör - Koka potatisen med skalet på. Häll olivolja på laxen och salta (och peppra gärna lite för att få lite mer smak). Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek laxen på medelhög värme. Vänd laxen efter 5-10 minuter, tillsätt hälften av smöret (resten används till potatisen) och låt laxen få färg runt om. Ös laxen med smöret under stekningen. Skala och finhacka schalottenlök. Fräs den i smör i en kastrull eller stekpanna på medelhög värme.Tillsätt vinet och låt koka upp. Låt koka ihop någon minut och ha sedan i buljongtärningen.Tillsätt grädden och låt reducera ihop till en krämig sås. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.Hyvla gurkan i långa remsor. Halvera tomaterna. Lägg i en skål och pressa citron över. Tillsätt finhackad dill och salta lätt. Låt dra en stund.Häll av potatisen och vänd runt med resten av smöret och salt.Servera den nystekta laxen med smörslungad potatis, vitvinssås och den syrliga tomat- och gurksalladen. Dekorera med dill.