Dag 1, Livet med carb-cycling

Tjena!Idag är första dagen för denna gång då jag kör carb-cycling! Av vad jag förstått och hur mycket jag själv kan inom ämnet ang mat och hälsa, så är LCHF enligt mig personligen inte ett sätt att leva i dagens samhälle. Inte för mig iaf, eftersom att jag är den enda  som älskar allt om hälsa och ändå tränar rätt mycket, i min egna kompiskrets. Därav är det väldigt svårt för mig att upprättahålla en vardag där något som LCHF skulle fungera. Samtidigt, vet jag att min kropp bäst trivs i ketos. Det har den alltid gjort, och om inte bevis vore nog så har jag vid ett flertal tillfällen det senaste året genomgått 5-dagars vattenfastor under vilka jag mått riktigt bra! Visst, man är rätt energilös de första två dagarna och det är SKITTRÅKIGT att inte äta på fem dagar. Men! Det jag märkte, mestadels vid min första omgång - var det att det jag egentligen var sugen på när dessa dagar var slut - var kött och grönsaker. Och nötter. Det går alltihop i samma riktning som jag själv trott rätt länge - och då har jag ändå hållt mig tillblodad vegansk kosthållning vid flera tillfällen de senaste 6 åren. Det har dock aldrig fungerat speciellt bra, vare sig för min fettprocent eller mitt psykiska mående. Tyvärr, det är helt enkelt inget för mig!Vad som däremot alltid har fungerat är low-carb, men aldrig med obegränsat intag av vare sig mat eller fett. Det fungerar helt enkelt inte för mig, mycket pga tidigare ätstörningsproblematik som jag haft. Idag och efter en sommar med ändå rätt mycket träning och fysisk aktivitet och inga förbehåll i vilken mat jag stoppar i mig, men ändå (vad som enligt mig varit...?) bra mängd mat - så har jag ändå lagt på mig rätt mycket. Och då cyklar jag ändå 4 mil nån gång i veckan och har ändå några dagar då jag även är fysiskt aktiv i annan vardagsmån. Så! Nu, är det dags att få ordning på livet igen - och carb-cycling har fungerat tidigare för mig, och rent vetenskapligt finns det många belägg för varför. Low-carb bränner och får kroppen att använda sig av fett som redan finns på kroppen. Detta ska vi ta vara på! Nackdelar är att man vid längre low-carb kosthållning så blir man mer insulinkänslig - och tyvärr, lite slöare på träningspassen. Det är iallafall vad jag har upplevt, och det med råge! Sen är det som sagt lite svårt och tråkigt att behöva ständigt tacka nej till att äta hos andra, och väldigt tröttsamt att behöva utstå korsförhören som medföljer när ett erbjudande om ris och pasta nekas. Sen är det väldigt gott och känns bra att få äta potatis, både själsligt och fysiskt. I min mening. High carb - däremot, håller igång kroppen under hårdare träningspass och får faktiskt min hjärna att fungera bättre. Men istället lägger jag snaaaaabbbt på mig kilon. Även då jag älskar att hålla mig till näringsriktig mat, som linser och fullkorn. Därför ska jag nu dra fördelarna från båda kosthållningarna, och allt det sociala som erbjuds när inga förbud finns! Samt att jag som ätstörd, inte kan ha förbud. Det fungerar helt enkelt inte utan att ge mig ångest över allt jag missar och detta i sin tur ger utslag som i hetsätning. Med åren är denna hetsätning dock enormt mer hanterbar idag än för några år sen, och för det är jag glad. Så det var bakgrundsinformationen för idag! Läs detta inlägg från början om ni känner att ni skulle behöva förstå mer de mer tiden går.Idag är min första low-carb dag. Jag kommer enligt uträkningar som finns att finna lite varstans, att hålla mig till 1130 kcal idag - och med max 20g kolisar och 150gram protein (vilken, tyvärr kommer bli lägre idag) och även äta 58g fett - vilka jag åt till frukost.Samma upplägg kommer även vara imorgon då jag vill snabba på processen lite och dessutom behöver vila mitt knä som fått slita hårt under föregående vecka, med ca 10 cyklade mil och en vandring på 2,4 mil. Däremot kommer jag försöka hålla mig till mina 10k steg, mycket pga psykisk hälsa, men även för att jag har för hög nivå av energi om jag skulle utelämna denna fysiska aktivitet. Jag har även tränat mina armar, men det är mestadels i rehabiliteringssyfte för en 4-årig förslitningsskada från att ha arbetat inom housekeeping på hotell. Jag mår toppen än sålänge, och har varit vaken i 5 timmar. Jag börjar bli lite hungrig, men jag ska dricka vatten och vila lite så blir det nog hur bra som helst!