Inspiration: friterat

Ni som äger en fritös (eller funderar på att skaffa en) men är tom på inspiration, här kommer ett inlägg till er! :D SÖTPOTATISPOMMES Skär ganska tunt och fritera i fritös 2-3 omgångar. CHURROS INGREDIENSER (ca. 10-12st)50 g smör1 1/2 dl vatten1/2 msk strösockeren nypa salt1 dl vetemjöl1 medelstort ägg (rumstempererat)1/2 tsk vaniljextrakt (eller 1/8 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker)Kanelsocker:3/4 dl strösocker2 tsk malen kanelmajs- eller rapsolja att fritera i (mängd beror på hur stor kastrull du använder, men olja bör vara cirka 5 centimeter djup i kastrullen. Jag använde en fritös) 1. Blanda smör, vatten, socker och salt i en kastrull. Låt blandningen koka upp, rör i mjölet och dra bort kastrullen från värmen. Rör tills en slät och glasig deg bildas, fortsätt sedan blanda någon minut. 2. Tillsätt ägget och fortsätt röra tills degen är slät igen. Häll degen i en spritspåse med en mellanstor stjärntyll.3. Blanda socker och kanel på en tallrik eller ett fat. Lägg ut hushållspapper på ett värmetåligt fat eller en plåt.4. Värm oljan till cirka 185°C i en tjockbottnad kastrull med höga kanter eller i en fritös. 5. Spritsa ut några centimeter deg i den varma oljan (var försiktig då det kan bubbla till!). 6. Fritera, och vänd ofta, i cirka två minuter eller tills de är gyllenbruna. Lägg över på hushållspapper och för att bli av med överflödigt fett och för att svalna något. Rulla dem i kanelsocker. Servera (helst omgående) med valfritt tillbehör! FRITERAD OREO(eller annan favoritkaka) INGREDIENSERPannkakssmeten (funkar med andra pannakaksrecept med, alt färdig från affären)2,5 dl vetemjöl2 tsk bakpulver2 msk råsocker/vanligt socker2 tsk vaniljsocker1 nypa salt2 msk smält smör2,5 dl mjölk 3%1 st ägg2 st paket OreoKnappt 1 liter olja för fritering (rapsolja eller annan smakneutral matolja)Äkta vaniljgräddglas DONUTS INGREDIENSER100 g smör eller margarin3 dl mjölk½ paket jäst7 msk socker3 msk vaniljsocker2 krm salt4 äggulorca 1 liter vetemjölvalfritt:Smält chokladglasyr (recpet)vaniljsåsjordgubbssyltströsselsocker1. Smält smör och värm tillsammans med mjölken till 37 grader (fingervarmt) 2. Blanda jästen med degvätskan. Tillsätt de torra ingredienserna (men bara hälften av mjölet) och till sist äggen och arbeta ihop3. Tillsätt resten av mjölet. Blanda till en slät (men lite klibbig) deg. Låt jäsa 1 timme.4. Kavla ut degen tills den blir ca 1 cm tjock. Stansa ut munkarna med ett glas eller någon annan lämplig form. En flasköppning kanske kan passa för hålet i mitten? Vissa munkar kan även göras till runda bollar, och sedan spritsa in valfri fyllning.5. Låt jäsa 30 min till.6. Fritera (i fritös eller i en vanlig kastrull med olja som måste vara 180 grader) på båda sidorna tills dom är gyllenbruna. 7. Toppa munkarna med valfritt. Alternativ: smält choklad, glasyr, spritsa in vaniljsås eller sylt, strö socker över.