COPYCAT-RECEPT: McFeast och Double Quarter Pounder från McDonalds

Idag har jag jobbat med ett väldigt roligt projekt: att återskapa två klassiker från McDonalds! Jag gillar ju en del av McDonalds burgare rent smakmässigt men tycker ju mer om att göra mina hamburgare hemma själv. Dessutom kan man då se till att använda riktigt bra råvaror (eko-kött, eko-grönsaker, gott och luftigt bröd osv.) och göra en burgare som både är godare och mer hälsosam, utan onödiga e-ämnen och annat jox.  De två burgarna jag gjorda idag var en McFeast och en Double Quarter Pounder. Den förstnämnda kan man säga att jag är uppvuxen med, jag tog alltid den på McDonalds när jag var mindre. Den är mild och känns lite fräsch tack vare den krispiga salladen. Dressingen smakar i princip med majonnäs med pyttelite senap i, så jag gjorde en variant som jag tycker kom väldigt nära originalet. Dubbel QP är en favorit som jag har fått på senare år, det är ju en förstorad variant av dubbel cheeseburgare i princip, och alla vet ju att dubbel cheeseburgare är det godaste på McDonalds meny (såvida man inte gör en specialare och beställer en trippel cheese - the more cheese the better som man säger). Den här typen av burgare gör jag rätt ofta eftersom den är så enkel och innehåller sånt man oftast redan har hemma, men idag försökte jag följa McDonalds sätt till punkt och pricka - jag gjorde till och med burgarna upp-och-ner som de gör i restaurangköken.  Nåväl! Låt er väl smaka, passa på nu innan året är slut att unna er något riktigt gott innan den årliga "hälsomånaden" januari sätter igång. Inte här på bloggen dock. Här är det burgare och godis varje månad hela året!  Hemgjord McFeast(4 personer) 600 g grovmalen högrevsfärs4 st hamburgerbröd1 gul lök1 tomat8 skivor cheddarostSalt & peppar Dressing:1 dl amerikansk majonnäs (t ex Hellman’s)1 tsk dijonsenapSalt & peppar 1. Börja med dressingen. Blanda majonnäs tillsammans med dijonsenap. Smaka av med salt och peppar. 2. Rosta hamburgerbröden. Hacka lök, strimla sallad och skär tomat i skivor. 3. Forma fyra löst sammansatta bollar av högrevsfärsen. Försök att undvika att jobba med färsen för mycket, då fettet smälter av värmen från händerna. 4. Stek hamburgare enligt smashtekniken: Lägg bollarna i en het stekpanna. Låt ligga i två-tre sekunder, vänd dem sedan om med hjälp av en stekspade. Smasha bollarna hårt ner i stekpannan med hjälp av t ex en hamburgerpress eller annat platt föremål. Salta och peppra. Vänd på köttpucken efter ca 1 minut. Salta och peppra även den andra sidan och lägg sedan på två ostskivor som får smälta över köttet. 5. Bygg ihop burgaren uppifrån och ner: Börja med att breda dressing på locket av hamburgerbrödet. Lägg sedan på hackad lök, tomatskivor och isbergssallad. Avsluta med att vända över köttpucken upp och ner på locket, lägga på underdelen av brödet och sedan vända på hela hamburgaren. 6. Servera! Hemgjord Double Quarter Pounder(4 personer) 800 g grovmalen högrevsfärs12 skivor cheddarost4 st hamburgerbröd1 gul lök4 tsk ketchup4 tsk senap16 skivor saltgurkaSalt & peppar 1. Rosta hamburgerbröden. Hacka lök. 2. Forma 8 löst sammansatta bollar av högrevsfärsen. Försök att undvika att jobba med färsen för mycket, då fettet smälter av värmen från händerna. 3. Stek hamburgare enligt smashtekniken: Lägg bollarna i en het stekpanna två och två. Låt ligga i två-tre sekunder, vänd dem sedan om med hjälp av en stekspade. Smasha bollarna hårt ner i stekpannan med hjälp av t ex en hamburgerpress eller annat platt föremål. Salta och peppra. Vänd på köttpuckarna efter ca 1 minut. Salta och peppra även den andra sidan och lägg sedan på en ostskiva på varje köttpuck som får smälta över köttet. Lägg sedan de två köttpuckarna ovanpå varandra och ställ åt sidan. 4. Bygg ihop burgaren uppifrån och ner: Börja med att lägga på ketchup och senap. Lägg sedan på hackad lök och saltgurka. Vänd över de dubbla köttpuckarna upp och ner på locket, lägga på ytterligare en skiva av ost samt locket av brödet. Avsluta med att vända på alltihop så att brödlocket hamnar överst. 5. Servera!