Favorit i repris: Smörstekt gnocchi med ugnsrostade grönsaker

Här kommer en gammal goding, ett gnocchirecept som jag gjorde för något år sen och som nu har blivit ett av favoriterna hos våra kunder på Gastrofy. Det innehåller en hel del ingredienser och några olika steg, så jag skulle rekommendera att du lagar det här en fredagkväll med ett glas rödvin i handen. Slow and steady, så att smakerna verkligen får jobbas in och du hinner njuta riktigt ordentligt. En riktigt god vegorätt som inte ens den mest inbitne köttätaren kommer att ha några invändningar mot! 500 g färsk gnocchi 1 vitlöksklyfta1 röd chili En stor klick smör2 msk crème fraiche Saften från 1/2 citron Olivolja1/2 kruka persilja1/2 kruka basilika100 g parmesanostSalt och pepparPinjenötterUgnsrostade grönsaker: 250 g körsbärstomater1 fänkål1 röd paprika2 st små rödlök1 spetskål1/2 citron  1. Börja med ugnsgrönsakerna. Sätt ugnen på 225 grader. Skär fänkål, paprika och rödlök i ca 2 cm stora bitar. Skär spetskålen och citronen i fyra klyftor. Lägg de skurna grönsakerna och körsbärstomaterna på en plåt och ringla över olivolja, krydda med salt och peppar. Tillaga i ugnen i ca 15-20 min.2. Rosta pinjenötter i en torr stekpanna på medelhög värme. Rör runt tills pinjenötterna har fått färg, var försiktig så att de inte bränns vid. Lägg pinjenötterna i en skål vid sidan av. 3. Hetta upp stekpannan igen med lite olivolja. Hacka vitlök och chili och lägg i pannan, blanda runt en stund tills det har blivit lite mjukt. Tillsätt den färska gnocchin och rör runt i några minuter.  4. Lägg i en stor klick smör i pannan med gnocchin och stek i ytterligare 5 minuter tills gnocchin har fått en fin färg. 5. Hacka persilja och basilika grovt. Lägg kryddorna i pannan och rör runt. Lägg i en klick crème fraîche och saften från citronen. Blanda runt.'6. Ta ut grönsakerna ur ugnen och blanda ner allt utom spetskålen och citronen i pannan med gnocchin. Riv över parmesanost, salta och peppra efter smak. Lägg pastan i tallrikar och toppa med pinjenötterna, lite mer riven parmesan, en klyfta spetskål och en klyfta citron.