Olika arbetsplatser och alkohol
Alla kontor har olika kultur. Jag tror att jag verkligen kan säga detta med handen på hjärtat. Jag har trots allt hunnit med en hel del sådana genom mina år. Det är väldigt olika kulturer på olika företag och idag tänkte jag prata om det. Jag tänkte fokusera på alkohol och arbetsplatser. Här är nämligen skillnaden stor. Första arbetsplatsen jag var på förekom aldrig alkohol. Detta faller sig kanske naturligt eftersom det var ett trossamfund. Jag arbetade här som vaktmästare under två somrar när jag fortfarande gick i gymnasiet. Det var väl tur att denna arbetsplats inte hade någon alkohol. Jag fick ju trots allt inte dricka och därför var det bra att inte behöva motstå frestelsen. Nästa kontor var det oerhört annorlunda på. Jag skulle säga att det vi såg exempel på här var en arbetsplats där kulturen kring alkohol var något toxisk. Frågan är om detta ens är lagligt längre. Vi var säljare. Ett gäng unga människor där vår chef, som var äldst, precis hade fyllt 22 år. Ni förstår ju, en stundtals oerhört stökig stämning. Under fredagarna serverades det alkohol på arbetsplatsen. Ja, förutsatt att du sålt något då, förstås. Det var en 2cl shot för den som gjorde ett sälj. Det var förstås inget måste att ta den men det förväntades verkligen av resten. Som tur var så var jag bara där under några månader. Sedan bytte jag tillbaka till en arbetsplats där alkoholen tog betydligt mindre plats. Det var en myndighet och på myndigheter och dess arbetsplatser är alkohol inte direkt centralt. Här fick vi knappt dricka en lättöl när det var fest. Vissa tyckte att denna policy var lite onödig. Andra tyckte direkt illa om den. Jag var ganska likgiltig. Inte för att jag inte gillar alkohol men arbetsplatsen behöver väl ändå inte ha en massa sånt? Om vi vill ha lite afterwork med teamet så kan vi bara gå ner på stan. Det var knappast långt från där vi satt. Jag bytte sedan arbetsplats efter 7 år och återigen ändrades inställningen till alkohol internt. Här var det verkligen en betydligt mer avslappnad stämning. Det fanns en kyl vari det alltid fanns öl och vin. Det dracks förstås inte något på dagtid men afterwork var inte ovanligt. Ofta flera gånger i veckan. Det var kul, det kan jag inte sticka under stolen med. Däremot föredrar jag en arbetsplats som är lite lugnare när det kommer till alkohol. Smaken är som baken.