Blåbärscheesecake
När det kommer till efterrätter är jag en sådan där älskar-choklad-över-allt-annat, men igår ville jag testa något annat. I och för sig är den här cheesecaken fullproppad med choklad, men den här gången vit. Det är Donal Shehans recept som jag hittade hos koket.se. Varför inte göra den idag och avnjuta till kvällen? Kanske har du blåbär i frysen som du plockade i somras? Ja, men då är det dags att äta upp dem..Blåbärscheesecake 6-8 pers. (eller fyra enorma portioner)Ingredienser:200 g digestivekex100 g smör400 g vit choklad, helst av hög kvalitet (men jag körde med billigase och det blev gott det med)250 g färskost2,5 dl vispgrädde (framgick aldrig om den skulle vipsas eller inte, men jag vispade min)250 g mascarponeost250 g blåbär (köpte frysta och dekorerade med färska)Gör så här:Lägg digestivekexen i en plastpåse och mosa sönder dem till smulor med exempelvis en kavel, en slägga, ett basebollträ eller ett bowlingklot. Smält smöret och blanda ihop det med kexsmulorna i en bunke. Tryck ut kexen i en form med löstagbar botten. Täck över formen och ställ den i kylen så länge. Smält chokladen i en kastrull, antingen vattenbad eller så får du röra hela tiden och ha koll. Vispa ihop grädden, blanda den sedan med färskost och mascarpone i en bunke. Använd en träslev och vispa med den. När chokladen smält häller du den i grädd-ost-blandningen och rör och blandar ordentligt. Häll slutligen i blåbären. Eftersom frysta (och förmodligen även färska) blåbär färgar allt i sin väg lila, kan du ta ur en klick av den vita krämen och spara den vid sidan. Ta fram kakformen och bred ut blåbärskrämen jämnt överallt. Lägg på den vita krämen sist och ställ sedan i kylen några timmar. Garnera med färska blåbär!Det bästa av allt är att jag har massor kvar från igår! Jag vet vad jag ska göra ikväll..