Köttfärslimpa med miso och mandelpotatispuré
Nu är det verkligen hög till att äta köttfärslimpa med potatismos och lingonsylt! Jag testade lite nya ingredienser i limpan och gjorde ett av mina favoritmos - med mandelpotatis och (självklart) massor av parmesan..Köttfärslimpa med miso och mandelpotatispuré 4 pers.800 g nötfärs1 gul lök3 vitlöksklyftor0,75 dl ströbröd1,5 dl mjölk1 ägg1 dl färskost (eller creme fraiche, gräddfil eller turkisk yoghurt)3 msk misopaste (finns i matbutiken)1-2 tsk timjan0,5-1 msk salt0,5 tsk pepparGlaze0,5 dl ketchup1 msk honung1-2 tsk worcestersås1 msk soja1 msk barbequesåsTips! Du kan egentligen ha lite vad du vill i glazen - gillar du hetta? Ta i lite tabasco! Gillar du rökig smak? Ha i en rökig barbequesås!Gör så här:Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ströbröd och mjölk i en skål, låt tjocka till sig i ca. 5 minuter. Häll den råa köttfärsen i en stor bunke. Tillsätt hackad gullök, pressad vitlök, färskost, miso, timjan, salt och peppar och ägget. Blanda sedan även ner ströbrödsblandningen och blanda ordentligt. Jag använder plasthandskar och mosar omkring allting tills det blir jämnt. Ta en ugnsfast form och häll lite olja i botten. Forma en jämn limpa. Blanda ihop glazen och häll den över köttfärslimpan. Ställ i mitten av ugnen ca. 30-40 minuter (kan skilja sig från ugn till ugn). Mandelpotatispuré 4 pers.Mandelpotatis till 4 pers.50 g smör1,5-2 dl riven parmesan1 vitlöksklyftasalt & peppar0,5 tsk malen muskotnötPersilja0,5 - 1 dl vispgräddeGör så här:Skala och koka mandelpotatisen. Häll av vattnet och tillsätt smör och grädde - vispa till ett jämnt mos med elvispar. Tillsätt mer grädde om det behövs. Krydda och smaksätt med salt, peppar, pressad vitlök och lite muskotnöt (om du gillar det). När du är nöjd med smakerna och texturen - ha i riven parmesan och vispa ihop. Lägg i persiljan och vänd om moset.