Linssoppa med vridna äppel- och valnötsbaguetter
"Men vad rosa degen är" sa mamma skeptiskt igår när jag bakade ett helt nytt brödrecept. Jag tänkte nog att hon skulle gilla baguetterna när de låg där, nybakta och varma - och det gjorde hon!Igår testade jag alltså ett helt nytt brödrecept på vridna baguetter med äpple och valnötter. Egentligen hade jag tänkt riva ner ett eller två äpplen i degen, men eftersom någon hade ätit upp det sista äpplet tog jag istället ett gott äppelmos som vår kära granne gjort. Resultatet? Ja, testa brödet själva så kommer ni förmodligen inte ens hinna frysa in det...Vridna äppel- och valnötsbaguetter 3 styckenIngredienser:50 g jäst5 dl vatten, 37 grader1-2 msk olivolja2 tsk saltca. 13 dl mjöl (jag tog 3 dl rågsikt och resten vetemjöl special)2,5 dl äppelmos (alternativt 2 rivna äpplen)2,5 dl valnötter, grovt hackadeGör så här:Rör ut jästen i det fingervarma vattnet i en bunke. Tillsätt olja, salt, äppelmos och valnötter. Ha i större delen av mjölet, men ta lite åt gången medan du rör omkring eller jobbar degen med degkrokar. När du fått en jämn deg lägger du på en bakduk och ställer att jäsa 1 timme. Ta fram bunken och häll ut degen på ett mjölat bakbord. Dela degen på tre lika stora delar (utan att arbeta degen). Rulla till lagom längd för baguetter och vrid dem sedan några varv. Lägg på plåtar och låt jäsa ytterligare 20-25 minuter. Låt under tiden ugnen bli varm - 225 grader. Ställ in en plåt åt gången i mitten eller längst ner. Låt gräddas ca. 25 minuter. Ta ut och låt svalna på galler. Servera det rykande färska brödet med ett gott vitlökssmör (smör, persilja, 1 pressad vitlök och salt).Detta kan ha vart det godaste brödet jag gjort hittills.. Denna soppa var supergod och enkel att göra. Det är mammas recept och den gjorde sig verkligen bra med brödet.Linssoppa 4 pers.Ingredienser:1 silverlök1 liten rödlök2 vitlöksklyftor0,5 purjolök (den gröna delen fungerar utmärkt)1 morotOlja2 dl röda linser8 dl vatten1 kycklingbuljong2 msk grönsaksbuljongSmaka av med: salt, peppar, chilipeppar, spiskummin, koriander, gurkmeja (för den gula färgen), torkad ingefära.Gör så här:Skala och hacka löken, finhacka vitlöksklyftorna och skär moroten i småbitar. Fräs lök och morot i en tjockbottnad kastrull i olja ca. 10-15 minuter (tills allt blivit mjukt). Tillsätt linserna, vattnet, buljongen och smaka av med kryddorna. Låt puttra ihop tills linserna börjar koka sönder och blivit helt mjuka.Tips! Ha gärna i 1 pressad citron för mer syrlighet (jag hade ingen hemma men det blev gott ändå)