Pestofylld kycklingfilé med bruten gräddpotatis och rostad vitlökspuré
Idag var en sån där typisk dag då jag inte visste vad jag skulle laga till middag. Ibland får man liksom kolla vad man har hemma och sno ihop något av det. Ofta blir det någon halvtråkig omelett men idag fick jag faktiskt till en riktigt festlig måltid! Perfekt inför fredag kanske?Eftersom jag har experimenterat med vad jag hade hemma är detta mitt eget recept som jag kallar för bruten gräddpotatis med parmesan och bacon. Till detta serverade jag en pestofylld kycklingfilé och en supergod (och enkel) vitlökskräm från alltommat.se. Vi börjar med potatisen...Bruten gräddpotatis med bacon och parmesan 4 pers.Ingredienser:6 potatisar 140 g bacon2 msk frusen persilja (eller för all del färsk)1 ägg2 dl parmesan2 dl vispgrädde1 liten rödlöksmör till stekningsalt & pepparGör så här:Börja med att skala potatisen och koka den mjuk. Under tiden kan du steka baconet i småbitar, låt rinna av på en pappershandduk. Skala och finhacka rödlöken, stek den i smör tills den är mjuk. Vispa ihop ägg, vispgrädde, riven parmesan, rödlök, salt och peppar. Lägg ut den kokta potatisen på en plåt med bakplåtspapper. Ta en stekspade eller sked och tryck till potatisarna så att de går sönder lite. Häll över gräddblandningen och ställ in i ugnen ca. 20 minuter på 220 grader. Ta fram och häll på den krispiga baconen och persiljan. Pestofylld kycklingfilé med oliver och parmesan 2-3 pers.Ingredienser:2 kycklingfiléer0,75 dl pestoca. 8 stycken urkärnade oliver1 dl parmesan, riven1 liten gullöksalt & pepparTandpetare eller ugnssnöreGör så här:Sätt ugnen på 220 grader (alla har olika temperaturfavoriter, idag körde jag kycklingen i 220 eftersom potatisen skulle in på samma). Putsa kycklingfiléerna och gör ett långt snitt inuti där fyllningen ska vara. Blanda peston, den rivna parmesanen och skivade oliver i en skål. Skala och finhacka gullöken och stek den mjuk. Blanda i löken i pestoröran. Fyll kycklingfiléerna med fyllningen och "stäng igen" med tandpetare. Fräs kyckligen i smör i en stekpanna så att den får en gyllene stekyta (den ska dock inte bli klar). Lägg kyckligen i en ugnsfast form som du oljat eller smörat lite. Ställ in i ugnen ca. 15 minuter eller tills kycklingen är helt genomstekt. Servera med den brutna potatisen och vitlökskrämen. Rostad vitlökskräm (från alltommat.se)Ingredienser:1 hel vitlök2 dl creme fraichesalt & peppar2 msk olivoljaGör så här:Sätt ugnen på 225 grader. Skär vitlöken rakt i mitten (så att du får en botten och en topp). Lägg halvorna i aluminium och ställ in i ugnen 20 minuter. Pressa ur vitlöken i en bunke och mixa med oljan. Tillsätt ca. 2 msk creme fraiche och mixa, tillsätt sedan resten av creme fraichen. Smaka av med salt och peppar. Servera kall till kycklingen.