Surdegsbröd

Precis som bullarna i inlägget innan så är detta fantastiska bröd bakat på en aktiv surdeg, och tar ett par timmar att göra. Först ska man göra en fördeg som ska stå i 12 h och sedan den riktiga degen som ska stå upp emot 8h , jag gjorde för degen på kvällen, sedan gjorde jag degen på morgonen och lät den stå och jäsa i ca 8h tills jag kom hem från jobbet så hade vi gott bröd till kvällen :) Först behövs en fördeg som du gör såhär (denna görs minst 12h innan du ska göra degen)100 g surdegsgrund150 g vetemjöl150 g vattenGör så här:1. Blanda allt i en liten bunke.2. Vispa ihop till en slät smet.3. Plasta bunken och ställ på ett varmt och gosigt ställe, t.ex skåpet ovanför kylen.4. Låt fördegen stå i 12 timmar.Fördegen ska bubbla ordentligt (jag ska försöka ta bilder nästa vända då jag bakar detta bröd)Brödet:1 fördeg 5dl vatten6dl vetemjöl6dl vetemjöl special 4 nypor havssalt Gör såhär:1. Blanda fördeg, mjöl, salt och vatten i en stor bunke, eller hushållsassistent och låt den arbeta i ca 5min, degen ska inte vara för fast, men tillsätt mer mjöl om du måste)2. När degen är färdig låter du den stå och jäsa övertäckt med plastfolie eller bakduk till dubbel storlek, detta kan ta upp till 8h (speciellt om surdegsgrunden är ung) jag valde att låta min stå medan jag gick till jobbet så var det perfekt att baka ut när jag kom hem, alternativt ställ in degen i kylen över natten och ta fram några timmar innan du ska baka brödet så ska det fungera. 3. När degen jäst färdigt ta ut degen på ett mjölat bakbord och rulla det i mjöl, undvik att knåda för mycket så behåller du bubblorna inne i degen, rulla till en "boll" och flytta över till en plåt klädd i bakplåtspapper. 3. Värm ugnen till 250g och grädda brödet i ca 15-20min (jag kollade bara färgen på min så vet inte exakt tid, så försök hålla koll. (ska även försöka göra detta moment mer tydligt nästa vända ;) )