VÅFFELDAGEN

I samband med att det blir varmare utomhus, solen kikar fram mer, det går uppenbart mot somrigare tider, och vi får ta på oss vårskorna – så får vi också njuta av en väldigt härlig dag: VÅFFELDAGEN. Våfflor är som den lyxigare varianten av pannkakor och de är helt oemotståndliga. Nu inför våffeldagen 2014 som likt varje år infaller våffeldagen den 25 mars, så skulle vi vilja dela ett recept på våfflor med er och ge er några tips. Vi gillar ju att ge er tips på hur ni kan spara pengar (don’t worry, det kommer i slutet) men vi tycker också det är viktigt att äta gott! Låt oss först presentera ett standardrecept på våfflor, det är populärt att köpa färdig våffelsmet men vi tycker att man lika gärna kan göra det från grunden i och med att det är så enkelt. Recept våfflor, cirka 6-10 stycken, tar ca. 30 minuter att förbereda. Våffelrecept 125 g smör (ellen flytande vegetabilisk olja) 3-4 dl vetemjöl (alternativt siktat dinkelmjöl för en nyttigare variant) 0.5 tsk salt 1 tsk bakpulver 3-5 dl mjölk 2 st ägg Gör såhär: Smält smöret, medan det svalnar blandar du mjöl, salt, bakpulver och mjölk tills det blir en jämn smet. Därefter rör du ner äggen och smöret. Dags att värma våffeljärnet och glöm inte att pensla det med smör för första stekningen samt ytterligare vid behov. En lagom sats våffelsmets per gräddning brukar vara 1 dl. Grädda tills de blir guldbruna. Tänk på att låta våffelsmeten vila innan du börjar, det gör smeten tjockare och våfflorna luftigare och frasigare. Du kan till och med låta den stå (i kylen) över natten. Rör även om mellan gräddningarna. Lägg våfflorna var för sig på ett galler när de är klara och servera så snart som möjligt. Ju mer nygräddade våfflor desto bättre! Servera med: Vispad grädde eller glass, florsocker, hallon- eller jordgubbssylt, färska eller frysta bär (blåbär, hallon, jordgubbar). En exotisk variant är hjortronsylt som är hemskt gott om du kan få tag i det. Eller en fransk variant, populär till crepes, kan funka: citron och strösocker. Tips för perfekta våfflor Byt ut hälften av smöret till ovispad grädde. 50 g smör = 0.5 dl grädde. Ägg i våffelsmeten gör mindre frasiga våfflor, förbered utan ägg om du vill. Mineralvatten i smeten gör våfflorna extra frasiga – testa! Våfflor med variation Det finns förmodligen mängder av olika varianter på våfflor och olika recept som utlovar olika bra resultat. Allt ifrån nyttiga våfflor och glutenfria våfflor, till lchf våfflor. Men jag skulle vilja introducera en variant jag upptäckte i Kanada! De Amerikanska våfflorna är inte så tunna som de svenska utan betydligt tjockare. Och det jag fick smaka där som fångade mig med storm var: matiga våfflor! Matiga våfflor är alltså som vanliga våfflor men istället för att servera de med söta tillbehör och godsaker, serveras de med matiga saker. Nedan följer några tips på hur du kan äta dina våfflor om du vill ha en mer ordentlig lunch eller middag och inte äta det som en dessert. Servera dina våfflor med… Räkor eller kaviar Lax, gravad eller rökt, hackad eller strimlad Skinka, förslagsvis parmaskinka En kryddstark korv, hackad eller skivad Bacon och äpple. Ja detta var vad jag provade i Kanada, sanslöst god kombination! När vi ändå är inne på dessa härliga matiga saker vill jag tipsa om en fin stekpanna för plättar som jag hittade, nämligen en stekpanna som gör hjärtformade plättar! Ja, det är inte våfflor – men alla andra dagar som det inte är våffeldagen får vi göra pannkakor eller plättar istället och njuta av! Du kan beställa den från RUM21, det är en butik som vi erbjuder rabattkoder för här hos Promocodius också. De har massor av annat fint som du kan beställa om du också, precis som jag, blev sugen på den här stekpannan. Tyvärr säljer de för tillfället inga våffeljärn, men jag hoppas de kan få in de till nästa års våffeldag möjligen. Det här året får jag nöja mig med mitt hederliga gamla våffeljärn, det brukar leverera frasiga våfflor!