Köttfärslimpa med feta och oliver

  Svängde ihop den här köttfärslimpan till söndagsmiddag med syrrorna häromveckan. Köttfärslimpa känns kanske inte direkt som en supersexig rätt, men på sistone har jag förbisett det och kommit på att det är sjukt smidigt, sköter sig självt i ugnen, och när man inte känner för att stå och göra små söta biffar av köttfärssmeten så passar det perfekt!   Men man måste ju göra den lite roligare än standardvarianten så att det inte smakar bamba (”skolbespisning” säger tydligen vissa..weird). Den här gången körde jag på grekiska smaker med feta, oliver och oregano, och serverade med en vitlöksspetsig tzatziki och ugnsrostade grönsaker, men tidigare har jag provat american barbeque style och fylla den cheddarost, grillad paprika och annat gott i en ficka i mitten, och sen linda in hela godsaken i bacon som blir ett krispigt täcke. Tomatsås runt om i formen på det och det blir mumma med rostad potatis till.   En annan teknik är ju att platta ut färsen till en platta på plastfolie, och sedan lägga fyllningen ovanpå och rulla ihop som en rulltårta, så får man lite snyggt mönster.   Här gick jag dock den enkla vägen och blandade bara ihop smeten, formade till limpa direkt i formen, och ställde in i ugnen. Done deal.    Köttfärslimpa 6-8 portioner   1 kg blandfärs 2 ägg 1 dl mjölk 200 g oliver, jag tog gröna pimientofyllda 200 g fetaost 1 stor gul lök Ca 2 tsk salt Ordentligt med nymalen svartpeppar Färsk oregano   Hacka löken fint och repa ett gäng blad från oreganon av stjälkarna. Rör färsen smidig tillsammans med ägg och mjölk, salta och peppra ganska ordentligt. Smula fetaosten och grovhacka oliverna, och blanda i det i köttfärssmeten. Ta upp smeten ur bunken och forma till en limpa direkt i en ganska stor ugnsform. Baka i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter. Sätt på grill och höj upp värmen sista 10 minuterna så att den får fin färg.         Servera med rostade grönsaker (jag tog zucchini, aubergine, röd lök, blomkål och paprika, drizzlade med olivolja och bakade av i ugn på 250 grader i ca 20 minuter) och en smarrig tzatziki.   Tzatziki 4 portioner   3 dl yoghurt (jag tog en blandning av lättkvarg och vanlig naturell yoghurt för att få den lite tjockare men ändå med yoghurtsmaken, som vanligt – blanda fritt! Men lite yoghurt behöver man i denne lille sås) 0,5 gurka 1 vitlöksklyfta Salt och nymalen svartpeppar   Riv gurkan grovt på rivjärn. Krama ur så mycket av vätskan som möjligt med händerna, om du har tid och lust kan du lägga rivet i en ren kökshandduk och vrida ur. Blanda Alla ingredienser och låt gärna stå en stund i kylen så att smakerna mognar ihop. Toppa med en skvätt olivolja innan servering.