Recept på bönspad!

Bönspad? Yes alldeles riktigt. Flera vet säkert redan att man visst kan ta tillvara på bönspad, alltså vätskan som kokta bönor på burk eller tetrapack ligger i.De flesta kanske tänker direkt på att man kan vispa grädde av kikärtsspad, dvs ett veganskt alternativ. Och det stämmer absolut. Men så stod jag här om dagen med spad från mina använda bönor i en chili sin carne och funderade på vad jag kunde göra istället för att bara hälla ut det i vasken. Det kändes så onödigt när även det är ätbart! Då fick jag ett tips om att det går att göra majonäs (på kikätsspad egentligen) och att jag visst kunde prova med bönspad, det blir samma resultat bara att bönspad från svarta bönor eller kidneybönor kan göra färgen mörkare. Jag sökte efter ett recept och gick utefter ICAs recept där det till ca 2,5 dl majonäs behövdes: 3 msk spad från kikärter (jag använde från kidneybönor)1/2 tsk vitvinsvinäger1 tsk dijonsenap1/2 tsk salt1/2 tsk svartpeppar2 dl neutral rapsolja Sen valde jag att ha i knappt 1 msk curry då min majonäs skulle passa bäst till min middag. (Andra förslag på kryddning i majonäsen är Ex:) Smaksättning örter1/2 kruka färsk persilja1/2 kruka färsk basilika1 st citron Smaksättning tryffel1/2 tsk tryffelolja Smaksättning vitlök och lime1 klyfta vitlök1 st lime Jag har dessutom även ett annat recept som blev en glad överraskning på ett efterrätts recept.Nämligen chokladmousse, och till detta receptet behövdes max 3 ingredienser + topping. Väljer du en exlusivare chokladkaka och smaksätta med så klarar du dig på bara 2 ingredienser för att göra denna dessert enkel, god och nyttig i jämförelse med många andra efterrätter. I receptet används: vätskan från 1 förpackning kikärtor eller bönor (à ca 1 1/2-2 dl)100 g smält mörk chokladhonung eller agavesirap (inte mer än 1 tsk skulle jag råda!) Själv toppade jag det med kokos och blåbär, men det gå bra med vilka bär eller smaksättning som helst som passar till choklad.Jag använde mig av blockchoklad för det var det jag hade hemma denna gången. Men jag tror att det skulle bli stor skillnad på smaken om jag hade haft en Lindt mörk chokladkaka och ingen honung. Det går inte att ana att det är spad från bönor i. Jag bjöd min ovetande pappa på detta igår när han var på besök och hade han vetat vad som var i från början så hade han aldrig ens smakat. Men slurk sa det så var glaset tomt och jag berättade efteråt vad den bestod av. Han blev minst sagt förvånad och trodde nog aldrig att bönspad skulle kunna smaka så gott hahaha! Vill även tillägga att jag bjöd på majonäsen jag nämnde ovan och båda mina föräldrar tyckte det blev gott så nån konstig eftersmak eller konsistens blir det inte heller av spad. En riktigt uppskattad ''spillomat'' som jag skulle råda fler att ta tillvara på. För trots att det verkligen inte ser aptitligt ut så kan man få ut mycket av det.Tänk att till samma mängd majonäs enligt receptet ovan så byts 2 stycken ägg ut mot 3 msk spad.Eller som i chokladmoussen så byts både grädde, äggulor och socker ut mot spad som man kanske annars bara hade hällt ner i vasken. Som ni hör så går ju jag igång på att försöka minska matsvinnet och hoppas kunna få en liiiten tankeställare eller bara komma med tips på vad man skulle kunna göra med sånt som andra kanske ser som ''skräp'' eller oätligt. Detta betyder såklart inte att JAG aldrig slänger nått, men jag är mån om att försöka ta tillvara på maten och undvika att behöva kasta nått i den mån jag kan.