Baka snabbt: Recept du kan slänga ihop på 10 minuter!

Baka snabbt: Recept du kan slänga ihop på 10 minuter!

Goda recept som stillar sötsuget! 

Här är några snabba och enkla recept som du kan baka ihop på 10 minuter eller mindre:

  1. Chokladbollar: Blanda 2 dl havregryn, 1 dl socker, 1 msk kakao och 100 g smält smör i en skål. Forma till små bollar och rulla dem i kokosflingor.
  2. Bananpannkakor: Mosa en banan i en skål och blanda med 2 ägg. Stek små pannkakor i smör eller kokosolja tills de är gyllenbruna på båda sidor.
  3. Havrekakor: Blanda 2 dl havregryn, 1 msk honung, 1 msk mjölk och 1/2 tsk kanel i en skål. Forma till små kakor och grädda i ugnen på 175 grader i cirka 8-10 minuter.
  4. Nutellasmoothie: Mixa en banan, 1 dl mjölk och 1 msk Nutella i en mixer tills det är slätt och krämigt. Tillsätt is om du vill ha en kallare smoothie.
  5. Jordnötssmörskakor: Blanda 1 dl jordnötssmör, 1/2 dl socker, 1 ägg och 1 tsk vaniljextrakt i en skål. Forma små kakor och grädda i ugnen på 175 grader i cirka 8-10 minuter.

 

Varför blir man sötsugen? 

Det finns flera faktorer som kan bidra till att man blir sötsugen. En av de främsta anledningarna är att sockeraktiga livsmedel aktiverar belöningssystemet i hjärnan och frisätter signalsubstanser som dopamin, vilket kan ge en känsla av välbefinnande och belöning.

Andra anledningar som kan öka sötsuget inkluderar stress, trötthet, brist på sömn och lågt blodsocker. När vi är stressade eller trötta kan kroppen söka efter snabba energikällor, som socker, för att snabbt höja blodsockernivåerna och ge oss energi.

Vissa personer kan också ha en ökad känslighet för socker och kan därför ha svårare att motstå sötsaker.